середа, 14 листопада 2012 11:37

Через падіння гривні знімати квартиру стане дорожче - експерт

Через падіння гривні знімати квартиру стане дорожче - експерт
Протягом 2013 року вартість оренди квартир подорожчає на 5-7%. Фото: donbass.ua

У жовтні-листопаді цього року оренда столичних квартир подорожчала на 110-150 грн. Найдешевша оренда однокімнатки коштує 3,4 тис. грн на місяць, кажуть у консалтинговій компанії SV-Development.

"В Україні немає доступних житлових кредитів. Молоді сім'ї змушені винаймати житло, бо в них немає іншого виходу", - каже президент Спілки спеціалістів з нерухомого майна Олександр Рубанов.

За його словами, у 2005-2006 роках іпотечні кредити були популярним, незважаючи навіть на те, що їх часто брали люди, які отримували зарплату "в конвертах".

"Також житло дорожчає через сезонний чинник, щороку восени його оренда піднімається на 7-10%, у квітні незначно понижується",- пояснив експерт.

Головною причиною подорожчання оренди квартир саме в цей період є валютні коливання, пониження курсу гривні по відношенню до долара, вважає аналітик SV-Development Сергій Костецький.

"Ще у жовтні у передчутті якихось кризових моментів власники квартир підвищували вартість щомісяця на 100-150 гривень. Цього тижня долар почали продавати на міжбанку по 8,3 гривні. Це значить, що для пересічного українця гривня подешевшала щонайменше на 50 копійок, на скільки ж зменшилася його купівельна спроможність. Власники квартир, що беруть плату за квартири у гривнях, намагатимуться повернути собі ту купівельну спроможність зі сторицею. Через це підвищуватимуть її цього й наступного місяця на 200-400 гривень", - зазначив Костецький.

Він спрогнозував, що протягом 2013 року вартість оренди квартир не подорожчає більше ніж на 5-7%.

"Зараз у Києві здають 30 тисяч квартир, 2007 року було всього 6. Тобто оскільки не буде дефіциту житла, то не буде й різкого подорожчання. Вартість зростатиме пропорційно з попитом", - підсумував Костецький.

Зараз ви читаєте новину «Через падіння гривні знімати квартиру стане дорожче - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути