вівторок, 13 листопада 2012 15:40

Курс долара на міжбанку злетів вище 8,3 гривні. Експерти пояснили, чому

Курс долара на міжбанку злетів вище 8,3 гривні. Експерти пояснили, чому
Долар на міжбанку подорожчав на 4-7 копійок. Фото: fingazeta.com.ua

Долар на міжбанку подорожчав на 4-7 копійок, закрившись на рівні 8,288-8,325 грн/дол., що є максимальним рівнем з 8 жовтня 2009 року. Тоді курс долара закрився в діапазоні 8,314-8,332 грн/дол.

За словами економіста Інвестиційної компанії "Трійка Діалог Україна" Ірини Піонтковскої, основними факторами, які впливають на динаміку попиту та пропозиції валюти на валютному ринку країни, є торговельний дефіцит, виплати за зовнішніми боргами, внутрішній попит на готівкову валюту.

"До деяких пір, поки нетто скупка валюти населенням не перевищувала 1 мільярда доларів в місяць, а приплив запозичень та інвестицій був достатнім для забезпечення фінансування дефіциту рахунку поточних операцій і обслуговування зовнішніх зобов'язань, спостерігалася відносна стабільність на валютному ринку. Продовження розширення дефіциту рахунку поточних операцій на тлі скорочення припливу валюти по фінансовому рахунку і сплеску попиту на готівкову валюту всередині країни у вересні-жовтні призвело до збільшення девальваційного тиску, який згладжується інтервенціями НБУ. Це призводить до скорочення міжнародних резервів, яке буде тривати до тих пір, поки або НБУ не змінить режим валютного курсу або зовнішньоекономічна кон'юнктура покращиться. До кінця року можливе ослаблення національної валюти приблизно до 8,5 гривні за долар", - сказала вона.

Зазначимо, інформації про можливі виходи НБУ з інтервенціями для підтримки національної валюти поки немає.

"Якщо Нацбанк вважає, що курс повинен бути таким, значить він бачить якусь тенденцію. Я думаю, це нормальний процес. Якщо НБУ не палить резерви, значить він бачить якусь тенденцію і поступово відпускає курс ... Коли відпускають, виникає якийсь сплеск, але потім все повернеться до нормального економічному курсу", - зазначив голова наглядової ради Platinum Bank Юрій Блащук.

Не бачить нічого екстраординарного в сьогоднішній ситуації на ринку і керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман.

"Вчора в США не працювали банки у зв'язку зі святом ... З'явився відкладений попит, який сьогодні реалізовувався", - сказав він.

Торги по євро на міжбанківському валютному ринку відкрилися в діапазоні 10,4435-10,4765 грн/євро, по долару - 8,2400-8,2650 грн/дол., по рублю - 0,2594-0,2599 грн/рубль.

Нагадаємо, 12 листопада торги по долару завершилися на рівні 8,2410-8,2550 грн/дол. Курси євро і російського рубля закрилися в діапазоні 10,4723-10,4941 грн/євро і 0,2606-0,2611 грн/рубль.

Зараз ви читаєте новину «Курс долара на міжбанку злетів вище 8,3 гривні. Експерти пояснили, чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути