Ексклюзиви
середа, 14 листопада 2012 00:00

До кінця року курс долара зросте до 8,4 гривні

Кажуть, що за жовтень українці закупили в банків понад $3 млрд. Попит на іноземну валюту не сповільнився і на початку листопада. На сьогодні у середньому по Україні курс долара становить 8,2 грн.

— Становище гривні поступово гіршатиме до кінця року, — вважає економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, 36 років. — Рівновага на зовнішніх ринках дедалі порушується, що є першоджерелом проблем попиту на долар чи євро. Україна більше витрачає іноземної валюти, ніж її надходить із-за кордону. Така тенденція не нова і не змінилася на краще, бо ми купуємо більше, ніж продаємо за межами країни. Притоки валюти у вигляді окремих іноземних інвестицій, доходи від працюючих українських мігрантів у Європі чи запозичення коштів у міжнародних фінансових організацій не покривають різниці.

Крім того, наступного року на нас чекає пік із виплат зовнішніх боргів, на що додатково потрібні кошти в іноземній валюті. Це все сприяє тільки збільшенню курсу долара і послабленню позицій гривні. Ситуація може покращитися, лише коли якимось чином відбудеться істотна зміна зовнішніх умов. Наприклад, Україні більше даватимуть грошей у борг, або стрімко попливуть до нас іноземні інвестиції, або значно зростуть ціни на українську продукцію, яку продають за кордон. Проте жоден із цих сценаріїв найближчим часом малоймовірний. За нашими прогнозами, на кінець поточного року курс валюти зросте до 8,4 гривні за долар.

Зараз ви читаєте новину «До кінця року курс долара зросте до 8,4 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути