понеділок, 01 листопада 2010 19:45

"Нормальну хату я шукав цілий місяць"

Більше як половина Черкас забудовані одно- і двоповерховими приватними будинками. Часто вони поділені на дві частини. Півхати коштує як квартира-готелька в багатоповерхівці. Зазвичай там є дві кімнати і кухня.

31-річний Роман Лихач з дружиною та дітьми жили у трикімнатній квартирі на 60 кв. м. Два роки тому продали помешкання і переселилися в приватний сектор.

— У багатоповерхівці рідко коли є гаряча вода. Сусіди то стіни дрелять, то лаються. У під'їзді бруд. В мене машина. Треба ставити на платну стоянку. В приватному секторі жити спокійніше.

Півхати недалеко від центру Черкас пропонували за $30 тис. Якщо є санвузол та гараж, на $8–10 тис. дорожче.

— Нормальну хату в Черкасах я шукав цілий місяць. Оглянув 15 будинків. Усе не те, — продовжує Роман. — Більшість має глиняні стіни. Трапляються й без фундаменту. В одну хату заходжу — пляма на стелі. Значить, дах тече. В наступній стояв газовий котел 70-х років. Такі газ просто жеруть. Міняти опалення тепер недешево. Інша була наче в непоганому стані. Перед купівлею з'ясувалося, що ділянка під хатою неприватизована. На оформлення треба ще 2 тисячі доларів.

Стіни він простукував руків'ям викрутки, щоб перевірити тинькування.

Часто глина обсипалася. Бачив і сирі з пліснявою кути. Це ознака протікання даху або тріщин стіни.

— Від одної хати відмовився, бо сусіди були цигани. Деякі хати вже й з металопластиковими вікнами продають. От тільки якість там — нижче плінтуса. Пластик дешевий, пожовклий. Чутно шум вулиці. Деякі пишуть в об'явах, нібито є каналізація. Насправді є лише вигрібна яма. Я шукав дворище із широким в'їздом. Щоб вода була проведена і стояв лічильник газу. Проект робити дуже дорого.

Врешті Роман Лихач купив будинок на 80 кв. м, збудований 60 років тому. Він виглядав найкраще за всі попередні. Віддав $60 тис. Там чотири кімнати і кухня з ґанком. Убиральню та ванну треба добудовувати.

— За зіпсовані дошки підлоги скинув ціну на 300 доларів. Ще 200 — за поточені шашелем перемички біля лічильника. Електропроводка, виявилося, в хаті слабенька. Літом помітив, що під час косого дощу два вікна протікають. Вирішив поміняти на металопластикові. Монтажники вибили старі рами. Під вікном дерево потрухлявіло, зате вгорі все було нормально. Я задув проломи монтажною піною. Зараз затишно. Збираюся наступної весни в одній з кімнат робити ванну і туалет.

Роман хоче добудувати санвузол. Порахував, на це піде $3,7 тис.


Як перевірити стару будівлю


Черкасець 49-річний Анатолій Яровий — фаховий будівельник. Має близько 30 років стажу. Покупцям старих хат радить перевірити:

— вікна. Деформовані рами або віконниці свідчать про просідання фундаменту або руйнування стіни;

— цегляна кладка зовні стіни. Якщо цегла нависає, змістилася щодо контурів вікна, значить, фундамент просідає або його зовсім немає. Також це може свідчити про руйнування крокв даху;

— фундамент. Для перевірки треба прокопати невеликий рівчак 50–70 см завглибшки. Власники будинків без фундаменту уникають перевірки;

— дерев'яні стіни. Їх точить шашіль. Давній спосіб перевірки — зробити розруб завглибшки до 15 см. На зрубі видно пошкодження деревини. Можна просвердлити дрилем. Свердло легко й швидко входить у трухляву стіну;

— стіни мають бути рівними, без нахилу. Криві кути — ознака просідання фундаменту;

— стеля. Її перевірять натягнутою ниткою. Обвисання свідчить про пошкоджені балки;

— підлога. З підлоги, покритої лінолеумом, його слід зняти і перевірити дошки;

— дахові крокви. Зіпсуті можуть мати тріщини, просідання, червоточини шкідників.


Скільки коштує ремонт, грн
санвузол     30 000

металочерепичний дах     до 25 000

металопластикові вікна     1500 грн/шт

система опалення     8000

заміна підлоги     від 15 000

опорядження приміщень     5500–7000

Зараз ви читаєте новину «"Нормальну хату я шукав цілий місяць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути