
Ти могла чути про важливість Омега-3: у улюбленого блогера в інстаграм, від подруг і від лікаря. Сьогодні ми вирішили докладно розібратися: у чому користь Омега-3 для організму, де вони містяться і як зрозуміти, чи варто тобі почати приймати Омега 3 вітамін.
Омега-3 і риб'ячий жир – чи одне й те саме
Ні, адже риб'ячий жир – це "сирий" продукт, який одержують із внутрішніх органів морських риб. А Омега-3 – це комплекс поліненасичених кислот, які є у складі риб'ячого жиру.
Щоб отримати якісну добавку Омега-3, риб'ячий жир має пройти кілька стадій обробки, після якої зникає неприємний смак, а замість нього з'являється приємний, схожий на присмак ікру.
Звичайно, робити цю багаторівневу обробку від ртуті та домішок – дорого.
Користь Омега-3 для здоров'я
Основна функція Омега-3 – захист клітин внутрішніх органів від пошкоджень та руйнувань та підтримання балансу з Омега-6. При їхньому дисбалансі підвищуються запальні процеси, згущується кров, погіршується метаболізм, стан шкіри та волосся.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологи назвали три суперпродукти, які поліпшують пам'ять та роботу мозку після 40 років
Крім цього, Омега-3:
● Позитивно впливають на серцево-судинну систему
● Поліпшують зір, знижують подразнення та сухість очей
● Поліпшують пам'ять, підвищують працездатність
● Підвищують імунітет
● Зволожують шкіру і роблять її більш пружною
● Сприяють поліпшенню стану шкіри при псоріазі, екземі та дерматиті
Симптоми дефіциту Омега-3
Як зрозуміти, що тобі не вистачає Омега-3? Зверніть увагу на ці симптоми:
● сухість та тьмяність шкіри
● ламкість нігтів та волосся
● висипання
● сухість очей
● швидка стомлюваність
● поганий сон
● біль у суглобах
Як правильно вибрати Омега-3
Перевіряй, з якої риби виготовлено добавку
Якість Омега-3 безпосередньо залежить від того, з якої риби і навіть з якої частини її виготовили. При покупці намагайся віддавати перевагу Омега-3 з великої риби дикого улову та окремої її частини.
Звертай увагу на виробника та спосіб очищення сировини
Дивись не країну, звідки походить бренд, а регіон, де виловили рибу. Однією з найкращих країн виготовлення риб'ячого жиру є Ісландія. Вона входить до ТОП-3 країн за рівнем екології, а вилов риби контролюється на державному рівні та офіційно дозволений.
Пробуй Омега-3 на смак
Є ще один простий спосіб перевірити якість добавки після покупки – потрібно просто розкусити капсулу Омега-3. Якісний продукт матиме приємний смак червоної риби або несолоної червоної ікри. А погано очищений – неприємний гіркуватий присмак.
Як правильно приймати Омега-3
Профілактична доза Омега-3 для дорослих: 500 мг EPA + DHA на день.
Завжди дотримуйся інструкцій або порад лікаря в тому, як часто можна приймати Омега-3, і в жодному разі не "призначай" собі лікувальне дозування самостійно. Це може бути небезпечним для вашого організму.
А якщо приймаєш препарати для розрідження крові, сорбенти та інші добавки, які містять кальцій, магній, залізо, цинк, мідь та хром, перед прийомом Омега-3 обов'язково проконсультуйся з лікарем.
Для мозку найбільш корисно їсти жирну рибу з північних морів – оселедець, скумбрія, палтус, камбала, кета, нерка. Ці різновиди багаті на ненасичені жирні кислоти Омега 3.
Gazeta.ua розповіла про продукти, які активізують роботу мозку.
Коментарі