вівторок, 01 вересня 2020 09:05

Які нововведення підготували українцям на вересень
5

Із 1 вересня в Україні очікують низку змін. Зокрема підвищиться зарплата, зміняться правила перетину кордону з Білоруссю, посилиться контроль за банками.

Збільшать зарплату

Із 1 вересня українцям піднімуть мінімальну зарплату із 4723 грн до 5 тис. грн. Це заплановані підвищення. Наступні будуть з 1 січня 2021 року - до 6 тис. грн та з 1 липня 2021 року - до 6,5 тис. грн. Відповідно зросте мінімальна пенсія.

Автор: delo.ua
  Зарплату підвищуватимуть тричі за рік
Зарплату підвищуватимуть тричі за рік

"Зарплату піднімуть менш ніж на 300 грн. Це ніяк не вплине на економіку України. 85 % економіки - це приватний сектор, решта державний. Тому основне навантаження візьме на себе бізнес. Проте для підприємств це теж не дуже катастрофічно. Єдине тим, хто платив тіньову зарплату, доведеться змінити бухгалтерію. Мінімальне, що давали офіційно, - збільшити, а в конвертах - зменшити. Звільнення працівників та закриття підприємств після цього підвищення точно не буде. Держава понесе лише незначні витрати для бюджетників, які дійсно мають 4,7 тис. Це додаткових 3-5 млрд грн. Їх візьмуть із зекономлених коштів на обслуговування державного боргу за рахунок курсової різниці. Ну і можуть потягнути із інших статей витрат", - каже економіст Андрій Новак.

Загальний рівень доходів українців дуже малий, найнижчий в Європі. Тому збільшення зарплати необхідне.

"Нас обігнала навіть Молдова. Піднімати зарплати та пенсій зараз дуже актуально. Саме через такі малі виплати у нас відбувається масова трудова еміграція українців у всі чотири сторони світу. Проте збільшувати зарплати треба розумно, дивлячись на економічний ріст. У цьому році його не буде через коронавірус. А от наступного можна чекати невеликих покращень", - додає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чому помилка стрімкого підвищення мінімалки - експерти

Крім того, майже 133 тис. лікарів в середньому матимуть на 3,5 тис грн більші зарплати. Близько 247 тис. фахівців із неповною вищою медичною освітою отримають підвищення на 2361 грн. Виплата молодшому медперсоналу зросте на майже 1,2 тис. грн.

Запрацює "соціальне таксі"

Автор: hromadske.ck.ua
  Інвалідів возитимуть спеціалізовані таксі
Інвалідів возитимуть спеціалізовані таксі

З вересня у Києві запрацює "соціальне таксі" для дітей з інвалідністю. Їх возитимуть машини із пандусами, кріпленнями для візків.

"Біля 8 тис. киян потребують такого спеціалізованого перевезення. Таксі дозволить батькам і їхнім дітям з інвалідністю добиратися до потрібних місць", - каже заступниця голови Київської міської держадміністрації Марина Хонда.

В Україні майже 2,6 млн інвалідів.

"Таксисти мають бути навчені поведінці з такими клієнтами. Повинні зустріти людину, допомогти сісти. За останні роки країна значно просунулася в плані турботи про людей з інвалідністю. Однак працювати є над чим. Необхідні рівні тротуари, адаптовані книги, кінотеатри. Кожна кав'ярня чи установа має бути готовою до прийому клієнта з вадами", - говорить Оксана Потімко з громадського об'єднання "Українська спілка інвалідів".

Кінець прийому документів для голосування

10 вересня закінчується прийом документів, щоб проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня не за місцем реєстрації.

Автор: politeka.net
  10 вересня закінчується прийом документів для голосування
10 вересня закінчується прийом документів для голосування

В Україні майже 5,5 млн людей живуть не не там, де прописані. Для зміни місця голосування мають подати заяви до найближчого відділу ведення Державного реєстру виборців. Звернення можна оформити в електронному форматі через кабінет виборця на сайті drv.gov.ua або принести самостійно. При собі необхідно мати паспорт.

Запит на зміну виборчої адреси розглядатимуть до 15 днів. Відповідь надійде електронною чи звичайною поштою. У разі позитивного рішення, до 20 жовтня слід перевірити себе у виборчих списках та дізнатися номер виборчої дільниці для голосування.

До Білорусі лише із закордонним паспортом

Автор: censor.net.ua
  До Білорусі пускатимуть лише із закордонним паспортом
До Білорусі пускатимуть лише із закордонним паспортом

З 1 вересня українців до Білорусі пропускатимуть за закордонними паспортами. Досі їздили за внутрішніми. Зміни ініціювала Держприкордонслужба України. Закордонні документи важче підробити і легше відновити в разі втрати в іншій країні, пояснили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба розповів про плани України щодо санкцій проти Лукашенка

Зміна правил не зачепить жителів прикордонних територій. Зможуть надалі їздити до Білорусі за внутрішнім паспортом. Для білорусів правила в'їзду до України не змінюватимуть.

Нові вимоги до банків

З 1 вересня запрацюють жорсткіші вимоги для банків. Установи будуть зобов'язані правильно показувати кошти на рахунку - окремо власні гроші та окремо суму кредитного ліміту. Також заздалегідь повідомлятимуть про зміни кредитного ліміту.

Автор: inlviv.in.ua
  Банкам висунули жорсткіші вимоги
Банкам висунули жорсткіші вимоги

"Деякі банки водять користувачів в оману. Надсилають повідомлення про залишок на рахунку, який складається не лише з власних коштів, а й з кредитного ліміту, - кажуть у Нацбанку. - У результаті клієнти можуть скористатися кредитними грошами, навіть не усвідомлюючи цього. Потім доведеться погасити не тільки суму кредитного ліміту, а й комісію та відсотки за користування. Нові ж вимоги не дадуть банкам зловживати правами клієнтів".

Кабінет Міністрів ухвалив рішення заборонити в'їзд іноземців в Україну в 00:00 28 серпня 2020 року. Причина - різке збільшення кількості хворих на коронавірус. Ці обмеження діятимуть до 00:00 28 вересня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Які нововведення підготували українцям на вересень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути