четвер, 24 березня 2011 16:50

Заводи витісняють із сіл заготівельників молока

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

"Нещодавно відкрили пункт прийому молока. Мені до нього 6 кілометрів іти. Раніше їздили машини селом і молоко збирали від кожного двору, — каже 35-річний житель села Березова Лука Гадяцького району. Просить не називати його. — Тепер кожен завод мусить відкрити свій пункт прийому молока і здавати мусимо тільки туди".

— До села почав їздити молоковоз із Сумської області. Платив по 2 гривні 30 копійок за літр. Більшість людей потяглися до нього. Заготівельники з Гадяцького і Пирятинського молокозаводів платили дешевше і гроші давали невчасно. То сумчанам чорне робили — у село молоковоз не пускали. Районна влада розпорядилася, аби вони відкрили в селі пункт прийому і лише тоді збирали молоко. Селяни їздили в район, відстояли заготівельника. Але видно, добра нам від цих пунктів буде мало.

В області активно відкривають пункти прийому молока. Планують, що такі будуть у кожному селі. Кожен окремий заготівельник повинен обладнати свій пункт. Це може бути невелике приміщення зі спеціальними холодильниками. Працівник пункту перевіряє молоко на якість, веде реєстр здавачів.

— Приймати молоко серед вулиці — негігієнічно і небезпечно. Пункти відкриваємо, аби селянське молоко не випало із системи заготівлі, враховуючи сучасні стандарти. Хоч ми ще й далекі до європейських, але потрібно до них іти, — каже Олександр Сень, начальник управління агропромислового розвитку.

Цього року держава пообіцяла доплачувати селянам по 30 коп. за кг молока, якщо здаватимуть на підприємства. Підприємці отримуватимуть по 35 коп. за кг.

— Аби отримати ці дотації, селянин має здати молоко в стаціонарний пункт прийому від заводу, — пояснює Володимир Олійник, 55 років, із відділу тваринництва обласної державної адміністрації. — Щокварталу в районну раду возити довідку з сільської ради, ветеринарну картку, копію паспорта, відкрити поточний рахунок. Тобто дотацію платитимуть тим, хто здає молоко на підприємства, а не заготівельникам. Несуразиці будуть, бо додається купа бумажняної роботи.

По селах ще їздять заготівельники, беруть молоко біля дворів. Заводи пропонують їм працювати в штаті. Більшість відмовляються. Кажуть, коли відкриють заготівельні пункти, їм доведеться залишити цей бізнес.

— Розрахунки роблять по старих мірках. Думають, як раніше носили молоко в одне місце, то й добре всім, — каже заготівельник Юрій Костенко із Глобинщини. Кілька років збирає молоко в селян, возить бідонами. — 10 років тому люди тримали по одній корові або одну на два господарі. Лишки, по кілька літрів, здавали. А тепер живуть із цього. Собі молока не лишають, усе віддають. Пункти селянам не вигідні. Багато молока здають пенсіонери, одинокі жінки. Носити далеко повні відра не зможуть. Є люди, що тримають по три-чотири корови. Без мотоцикла чи машини бідон не доправиш. Молокозаводи пропонують оформитися робочим у штат. Обіцяють 1,5 тисячі гривень зарплати. Я не хочу. Ветеринарні служби, штрафи, купа документів. Мені вся зарплата піде на заправку машини. Підприємцю потрібно купити молоковоз. Він багато "їсть" бензину. Не в кожного заготівельника є водійські права на молоковоз. Усе йдеться до того, аби витіснити приватників, конкурентів. Ціни на молоко впадуть, бо заводи стануть монополістами.

Зараз ви читаєте новину «Заводи витісняють із сіл заготівельників молока». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути