четвер, 24 квітня 2008 18:08

На Полтавщині водою щорічно отруюються 15 малюків

Із 220 тис. колодязів Полтавщини 80 тис. забруднені нітратами й нафтопродуктами. Санепідемстанція заборонила пити з них воду. І лише половина населення регіону має централізоване водопостачання.

Вагітні селянки зобов"язані здати воду, яку п"ють, на аналіз. Через вживання води з нітратами можуть розвинутися патології. Для дітей до одного року така вода є смертельною.

У відділенні інтенсивної терапії обласної дитлікарні щорічно рятують до 15 немовлят, які отруюються водою з нітратами.

— Нітрати в шлунку перетворюються на нітрити. Вони не дають гемоглобіну крові переносити кисень. Через це клітини організму не дихають та гинуть, — пояснює завідувач реанімації дитлікарні Олександр Варяниця, 50 років.

Якщо в організм дитини потрапляє від 80 до 100 мг нітратів, виникає гостре отруєння. Дитина синіє.

— До 1995 року ми не діагностували такі отруєння, — продовжує. — Наша лабораторія розробила методику дослідження крові. Виявляємо в крові не нітрати, а медгемоглобін. Це сполука, яку вони утворюють. Через отруєння кров стає шоколадного кольору.

Отруєння нітратами виникає в дітей на штучному вигодовуванні.

З початку року у відділенні виходили п"ятьох немовлят після отруєння колодязною водою. Чотири роки тому через вживання такої води померла дитина з Полтавського району.

— Цього року мали отруєння не водою, а коров"ячим молоком, — каже Варяниця. — Тварину годували рослинами та напували водою з нітратами.

Аналіз на медгемоглобін робить лише лабораторія обласної дитячої  лікарні. Наявність у крові 40% медгемоглобіну — смертельна для малюка. Норма для організму 0,5–2%.

Найуразливіші до кисневого голодування нервові клітини. Наслідки отруєння проявляються, коли дитина підростає. Медики рятують немовлят за допомогою сеансів у барокамері. До неї під тиском подається кисень.

У дорослому віці гостре отруєння нітратами трапляється рідко. Хіба що людина вип"є вісім відер забрудненої води.

Організм людей, які постійно п"ють воду з нітратами перебуває в стані хронічного отруєння. Послаблюється імунітет. Виникають онкологічні, серцеві недуги, хвороби органів дихання.

Фільтри вміст нітратів не зменшують. А кип"ятіння тільки збільшує їхню концентрацію у воді.

— Вміст нітратів не повинен перевищувати 45 міліграмів на літр, — каже головний державний санітарний лікар області Володимир Шаповал. — За наполяганням санстанції в області збудували за п"ять років 50 водогонів.

Колодязі забруднюються гербіцидами, міндобривами, які використовують у сільському господарстві. Нітрати можуть бути в колодязі, якщо поряд із ним смітник, туалет.

Кип"ятіння тільки збільшує концентрацію нітратів у воді

Торік держава виділила понад 100 млн грн на будівництво в селах області водогонів, буріння свердловин. Нині держсубвенція  вдесятеро менша.

— За минулий рік централізоване водопостачання постаралися зробити хоч в одному селі кожного району, — говорить заступник начальника обласного управління житлово-комунального господарства Василь Плужник.

Селам воду централізовано подають зі свердловин. Та це не порятунок, зауважує Василь Плужник. Часто навіть у найглибших свердловинах виявляють небезпечний вміст фтору, інших шкідливих сполук. Так було у Великобагачанському районі.

Цього року найперше буритимуть по свердловині в Зіньківському, Шишацькому, Котелевському, Великобагачанському районах. Вартість однієї свердловини від 250 до 300 грн. Ціна кілометру водопроводу без проектно-кошторисної документації — майже 500 тис. грн.



Аналіз води на нітрати роблять у райцентрах


— Для дослідження потрібно принести півтора літра колодязної води, — пояснюють у лабораторії обласної санепідемстанції. — Аналіз на нітрати коштує до 20 гривень. Вагітним жінкам і тим, які мають дітей до року, його зроблять безкоштовно.

По області працює 26 лабораторій санепідемстанцій. Три акредитовані лабораторії належать водопровідно-каналізаційним господарствам.

11 сіл району живуть на привізній воді

У селі Бондарі Кременчуцького району є промисловий ставок-випарник "Укртатнафти". Сюди понад 20 років підприємство скидає води із залишками нафтопродуктів. У 11 селах вода в колодязях забруднена нафтопродуктами.
— Раз на день воду привозять три водовози, — розповідає голова Запсільської сільради Любов Кумака. — Їдуть вранці вулицею та сигналять. Люди збігаються.
Жителі села за воду не платять. Дехто пробурив у дворі свердловину.
— Підземні води заражені, — хвилюється Любов Іванівна. — Через воду люди хворіють. Курку розріжу, а в неї печінка біла-біла. Викидаю, бо страшно таке їсти.
Районна влада пообіцяла збудувати в селі центральний водопровід до 2010 року.

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині водою щорічно отруюються 15 малюків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути