четвер, 12 червня 2008 17:32

Установили 125 кнопок термінового виклику міліції

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Охоронець Галереї мистецтв у Полтаві Віталій Радченко біля наклеєного на склі напису про терміновий виклик міліції. До його форми зверху пристебнута радіокнопка у формі брелока. Востаннє він нею користувався минулої п’ятниці, коли на його чергуванні в пар
Охоронець Галереї мистецтв у Полтаві Віталій Радченко біля наклеєного на склі напису про терміновий виклик міліції. До його форми зверху пристебнута радіокнопка у формі брелока. Востаннє він нею користувався минулої п’ятниці, коли на його чергуванні в пар

Із початку року на Полтавщині встановили 125 кнопок термінового виклику міліції. Із них у Полтаві — 41, Кременчуці — 38, Лубнах — 17, Комсомольську — 14, у Миргороді, Гадячі, Пирятині та Кобеляках — по п"ять.

— Кнопки ставлять у магазинах, банках, державних установах, розважальних закладах, кафе. У першу чергу, де є велике скупчення людей, — говорить Юрій Сулаєв із обласної міліції. — Її можна поставити й у квартирі. Установка коштує 500 гривень та 53 гривні щомісячної абонплати.

У місцях встановлення кнопки на вікно чи двері приклеюють наклейку з написом "Увага! Тут ви можете здійснити терміновий виклик міліції".

— У приміщенні кнопки бувають різні: у вигляді звичайної кнопки,  тумблера, який схожий на перемикач світла, та радіокнопки. Він як брелок кріпиться на одяг чи на зв"язку ключів, — каже Сулаєв. — Кнопки розміщують під прилавками, на стінах, під столами. Хто де. Вони є різних кольорів.

Після натискання кнопки на центральний пульт Державної служби охорони подається сигнал. Протягом 3–4 хв. на місце виклику виїжджає наряд міліції. З початку року в Полтаві на пульт надійшло 18 сигналів. Із них шість були хибні.

— Пробували ставити кнопки на вулицях, але там починають перевіряти і дресирувати працівників міліції. Нажав кнопку й пішов, — продовжує Сулаєв. — Кнопки встановлені, де є за ними нагляд.

Тривожна кнопка майже дев"ять років є в Галереї мистецтв по вул. Фрунзе, 5, у Полтаві. Охоронці радіокнопки як брелоки пристібають до своєї форми. Один із таких брелоків лежить у столі директора Ольги Корчакової.

— Якось біля Галереї циганка видурила в дівчини всі гроші, — розповідає Ольга Миколаївна. — Дівчина повела її до себе додому та віддала золото, гроші, прикраси. Коли дурман спав, вона прийшла до нас, бо саме тут вона познайомилася з циганкою. Тоді ми швидко викликали наряд міліції і вже вони шукали циганку.

Галерею мистецтв відносять до десятка найбагатших музеїв України. Її  пильнує Держслужба охорони. За кнопку, сигналізацію та охоронців за рік сплачують 140 тис. грн.

— Кнопку натискаю в основному через молодь, яка бушує в парку навпроти, — говорить охоронець Галереї мистецтв Віталій Радченко, 28 років. — Буває, підходять, квіти трогають чи дьоргають двері. Нажимаю кнопочку, і максимум через п"ять хвилин приїжджає наряд. Часто самі люди просять викликати міліцію. Викликаю, але допомогти та залишити пост не маю права. А Галерею не грабували жодного разу, — плює через плече та стукає по дереву.

Зараз ви читаєте новину «Установили 125 кнопок термінового виклику міліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути