четвер, 22 травня 2008 21:37

Улітку молодь прибиратиме парки та сквери

Автор: фото: Юлія МІХНО
  Полтавські студентки-заочниці Людмила Лабовська з педуніверситету (ліворуч) та Людмила Рябова з музучилища роздають рекламні брошури в підземному переході біля Головпоштамту в центрі міста. За день дівчата заробляють від 70 до 100 гривень
Полтавські студентки-заочниці Людмила Лабовська з педуніверситету (ліворуч) та Людмила Рябова з музучилища роздають рекламні брошури в підземному переході біля Головпоштамту в центрі міста. За день дівчата заробляють від 70 до 100 гривень

Ціле літо близько 150 кременчужан від 14 до 18 років працюватимуть на оплачуваних громадських роботах. У першу чергу візьмуть молодь із соціально незахищених сімей.

— Вони прибиратимуть, облаштовуватимуть міські парки та сквери. Працюватимуть у соціальних установах, — пояснює директор Кременчуцького міського центру соціальних служб для молоді Віталій Малецький, 29 років.

Підлітки отримають мінімальну зарплатню — 525 грн. Після завершення їм зроблять запис у трудовій книжці й зарахують місяць стажу.

— Кожен працюватиме не більше місяця, щоб якнайбільше молоді залучити до громадських робіт, — зауважує Малецький.

Із міського бюджету надійшли кошти на працевлаштування 141 особи.

Працюватимуть неповний робочий день. Діти віком від 14 до 16 років — 24 год. на тиждень. Від 16 до 18 років — 36 год. За ними наглядатимуть бригадири та відповідальні особи установ, що взяли їх на громадські роботи. Торік залучили дев"ятьох безробітних із педосвітою.

Нині в базі даних Кременчуцького міського центру соцслужб для молоді — близько 200 охочих працювати.

Студентка-заочниця Полтавського музичного училища Людмила Рябова, 23 роки, роздає рекламні брошури та оголошення в підземному переході біля Головпоштамту в центрі міста. Працюватиме ціле літо.

— В основному стоїмо в переході, хоч тут роздавати заборонено. Нас уже всі добре знають і дозволяють, — розповідає Рябова. — Роботи не соромимося — не крадемо й не жебракуємо.

Вона з іншими студентками роздає рекламні брошури про туризм, продаж товарів, обстеження організму, шлюбні агентства. Інколи працюють, доки не пороздають усе.

— За день буває по 100 гривень заробляємо. Залежно від щедрості клієнта, — говорить Рябова. — Вони підходять і просять роздати рекламу. Агенція "Алекс-тур" із нашою допомогою набрала на море вже п"ять автобусів людей.

При погодинній оплаті 1 год. роботи коштує 10 грн. Підробляють і наклеюванням рекламних оголошень у під"їздах. За 500 папірців беруть 25 грн.

— Бабусі біля під"їзду сварять, а я одягну навушники і роблю свою справу, — веде далі Рябова. — Бувають вибагливі клієнти. Агентство знайомств "Фавія" наказувало роздати брошури тільки гарним худорлявим довговолосим дівчатам без обручок.

Офіціантам у кафе-барі "Енеїда" в центрі Полтави платять 4,5% від замовлень клієнтів. У середньому з чайовими на місяць отримують 1,6–1,7 тис. грн. Працюють у дві зміни. На роботі безкоштовно годують тричі на день.

— Нас штрафують за розбитий клієнтами посуд, якщо ми цього не бачили, — говорить офіціантка кафе. Називатися не хоче. — За стакан — 10 гривень. Коли працює літній майданчик, часто крадуть бокали з-під пива. Якось хлопця з кільцевого автобуса з келихом знімали.

Зараз ви читаєте новину «Улітку молодь прибиратиме парки та сквери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути