пʼятниця, 01 червня 2007 07:06

У Полтаві відкриють перший приватний пляж

 

Через незадовільний санітарний стан лікарі заборонили відпочивати на всіх трьох пляжах Полтави. Там не вистачає урн для сміття, туалетів і роздягалень.

Щотижня лікарі проводять бактеріологічний та двічі на місяць хімічний аналізи води.

— Уже взяли по три проби на кожному з пляжів, — розповідає завідувач відділення комунальної гігієни Полтавської міської санстанції Андрій Хайлов, 33 роки. — Якість води відповідає нормам. А прибережні смуги усіх пляжів недостатньо очищені. На другому немає жодного туалету.

На першому й третьому пляжі є по одному туалету. Вони не прибрані й смердять. По одній роздягальні є на кожному пляжі. Їх використовують як громадські туалети. На першому пляжі стоїть напівзруйнована цегляна роздягальня. У ній зробили звалище пластикових пляшок і консервних банок. Контейнерів для сміття найбільше бракує на пляжі Ленінського району. А питний фонтанчик є лише на другому.

Майже щоліта санстанція забороняє купатися на першому пляжі. Торік у воді знайшли кишкову паличку. На деревах розвісили таблички з пересторогою. Відпочивальників від того не поменшало. Таблички висіли кілька днів, потім їх позривали.

— Коли цей пляж закривають, я з онуками переходжу на третій. Хоча туди добиратися гірше, транспорт рідко їздить, — каже 61-річний пенсіонер Руслан Ярмоленко з Полтави.

Недільного дня температура повітря сягнула 35 градусів. Берег Ворскли встелений людьми, які засмагають. Річка на п"ять метрів від берега заповнена людьми.

— Улітку на цьому пляжі ми майже весь день. Тут вода не така замулена і коряг менше, ніж на інших пляжах, — розповідає 14-річний школяр Сергій Оськін, який прийшов із друзями.

На піску сидять, лежать і грають у карти відпочивальники. Біля них розкидані пляшки, недоїдки хот-догів та недогризки, обгортки з-під морозива. По пляжу розставлено 5 баків та 20 маленьких урн для сміття. Більшість — переповнені. На вихідних сміття не вивозять. З єдиної роздягальні висотою нижче середнього людського зросту стирчать дві голови. Біля неї стоять 10 осіб.

Майже щоліта санстанція забороняє купатися

Поряд працюють 2 торговельні точки. Найдешевше морозиво в них коштує 1,5 грн, півлітра пива "Арсенал" — 2,6 грн. За 100 г сирого м"яса для шашлику беруть 10 грн. Тут черг немає.

За 300 м од пляжу на протилежному березі туркомплекс "Турист" пропонує за 6 грн годину повеслувати на човні чи покататися на катамарані. Біля пункту прокату жодного вільного плавзасобу. Зо два десятки молодих людей чекають черги.

— Більше ніде взяти човна напрокат, — говорить бухгалтер Світлана Колодяжна, 28 років. — Сидимо тут із чоловіком уже майже годину. Біля третього пляжу працює така сама станція. Але вона обслуговує лише працівників автоагрегатного заводу.

Майже 400 кв. м третього пляжу огороджено двометровим парканом. За ним ведеться упорядкування приватного пляжу на 100 місць. Його відкриють за три тижні.

— Вхід буде безплатним, — говорить заступник голови Октябрської райради Полтави Юрій Кропивка, 32 роки. — Швидше за все, платити треба буде лише за прокат лежаків, зонтів, душ. Скільки коштуватимуть послуги, поки сказати не можу.

Зараз на територію VIP-пляжу завозять новий пісок, будують бар, душові кімнатки та туалети, встановлюють тенти.

— Краще я заплачу гроші й відпочиватиму в нормальних умовах, аніж загоряти в смітті, — каже 40-річний водій Володимир Невмитий.

У Кременчуці встановлять біотуалети

Два біотуалети на центральному пляжі Кременчука невдовзі встановить рятувальна станція "Садко". Сам пляж офіційно відкриють 1 червня. Зараз біля пляжу проводять аналіз води й досліджують дно.
— Cтихійні місця відпочинку в місті не придатні для купання, — говорить завідувач відділення комунальної гігієни міської санстанції Микола Закіпний. — Ми перевіряємо якість води. Але ніяких гарантій безпеки людям дати не можемо.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві відкриють перший приватний пляж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути