Ексклюзиви
четвер, 09 вересня 2010 17:37

"Свинячий грип став сезонним"

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Лікар Андрій Байбарза: ”Вакцинуватися можна у період підйому захворюваності. Але раніше проведені щеплення більш ефективні”
Лікар Андрій Байбарза: ”Вакцинуватися можна у період підйому захворюваності. Але раніше проведені щеплення більш ефективні”

Поки що в області рівень захворюваності на гострі респіраторні хвороби — на середньому рівні. З вересня кількість хворих однозначно збільшуватиметься, запевняє 47-річний Андрій Байбарза, завідувач епідеміологічного відділу обласної санітарно-епідеміологічної станції:

— Торік був нетиповий підйом, що спровокував вірус грипу А(Н1N1). Від нього в області померли 13 людей. Оскільки віруси постійно змінюються, каліфорнійський грип, або свинячий, став сезонним. Чи розповсюджуватиметься він, якою буде ситуація цього року, спрогнозувати важко.

Як уникнути зараження вірусами?

— Дотримуватися простих правил. Якщо кашляєте і чхаєте, затуляйтеся одноразовими паперовими серветками, навіть якщо вважаєте себе здоровими. Вірусні інфекції розповсюджуються не лише повітряно-крапельним шляхом, а й через брудні руки. Мийте їх із милом. Не торкайтеся брудними до очей. Марлеві пов"язки на 50 відсотків зменшують ризик зараження. Маску носять 3–4 години. Інакше вона сама створюватиме ризик зараження. Одягають у приміщеннях, де багато людей. На свіжому повітрі імовірність передачі інфекцій різко знижується.

Штрафуватимемо хворого на робочому місці і його працедавця

Якщо захворіли, залишайтеся вдома, не йдіть на роботу чи навчання. У період епідеміологічного підйому штрафуватимемо хворого на робочому місці і його працедавця. Розміри штрафів поки що не встановлені.

Що порадите для профілактики?

— Найефективніше — щеплення. Віруси щороку змінюються і перелік штамів також. Каліфорнійський також змінився. Вакцина у світі є, скоро буде і в нас. Як тільки завезуть її до аптек, варто робити щеплення. Практика доводить, вакцинуватися можна навіть у період підйому захворюваності. Але раніше проведені щеплення більш ефективні. На жаль, держава не фінансує щеплення передсезонної профілактики. Сподіватимемося на свідомість самих людей.

Як відрізнити звичайну застуду від нового грипу?

— Перші симптоми дуже схожі. Небезпечно переносити хворобу на ногах і самолікуватися. Не сподівайтеся на ефективність ліків, котрі показують по телевізору. Під різними назвами рекламують майже одне і теж. Якомога раніше звертайтеся до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «"Свинячий грип став сезонним"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути