понеділок, 16 квітня 2012 00:30

Свій кандидат

П'ю каву в центрі міста. Неподалік бігає хлопець років 18 у синіх джинсах і легкій куртці. У руках чорний планшет, має стос бланків. Говорить, що з благодійної організації, проводить опитування. Посвідчення не показує, анкети до рук не дає. Повз проходить чоловік у діловому костюмі.

— Скажіть, будь ласка, чи треба в Україні змінювати владу? — кидається до нього хлопець. — Чи будете голосувати проти Віктора Януковича?

Перехожий відповідає: в країні все гаразд і нічого міняти не треба. Хлопчина дякує, але нічого не записує. Рушає в мій бік.

— Чого його думки не відмітив? — питаю. — Чи коли ніхто не бачитиме, поставиш, що треба?

Опитувач червоніє. Запевняє, мовляв, зараз усе зробить. Заповнює бланк, ставить галочки в графах "владу треба змінювати", "голосуватиму проти Януковича".

— Та мужик же не то казав, — зауважую.

— Слухай, та я не зовсім з благодійної організації, — починає виправдовуватися. — Опитування одна партія замовила. Просила себе не афішувати. Я винен, що їм інші дані треба, щоб проштовхнути свого кандидата? Хочеш, тебе опитаю? За це магнітик подарю.

Мені аж заціпило. Згадую, як кілька років тому в нашому університеті обирали студентського декана. Тоді ректорату також була потрібна своя людина. У день виборів студентам видали бюлетень із єдиним прізвищем і з графою "Підтримую". Проголосувати проти можна було, хіба що порвавши той папірець. Потім казали, що іншої кандидатури не мали і перевиборів не буде. Насправді ж охочих — кого добром, а кого й примусово — відмовили від участі.

Зараз ви читаєте новину «Свій кандидат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути