середа, 28 листопада 2007 17:34

Школярам продають петарди з-під прилавка

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Ці петарди кореспондент ”ГПУ” купила в контейнері ”1000 дрібниць, окуляри” на ринку поряд із Південним залізничним вокзалом. На передньому плані на довгих паличках —  ”свистунці”. Паличку слід встромити в землю, підпалити гніт і відійти. Петарда зі свисто
Ці петарди кореспондент ”ГПУ” купила в контейнері ”1000 дрібниць, окуляри” на ринку поряд із Південним залізничним вокзалом. На передньому плані на довгих паличках — ”свистунці”. Паличку слід встромити в землю, підпалити гніт і відійти. Петарда зі свисто

"Петарди вже скрізь продають. Ми з пацанами їх щодня купуємо, — хвалиться 13-річний полтавський семикласник Андрій. Прізвище не каже, щоб не дізналися батьки. — На Південному вокзалі в магазині "Тисяча дрібниць, окуляри" блок звичайних петард можна купити за два п"ятдесят. Бахкаємо ними з вікна та на вулиці".

Одна "свистулька" в магазині на вокзалі коштує 15 коп. Це маленька петарда на 30-сантиметровій паличці. Коли вибухає — свистить. Маленькі ракети Андрій купував за 2,5 грн. Є "розочки" діаметром 2 см і "метелики" за 75 коп. Петарди "чорна смерть" продають за гривню.

— Ще того року була точка на Леваді в кіоску з напоями на розлив. Там цілий склад, ззаду заходиш і вибирай, що хочеш, — говорить Андрій. — Та найчастіше ходимо в магазин "Піротекс" біля ліцею N1. Там нам завжди продають.

За словами школяра, найбільше точок продажу піротехніки — на Центральному ринку в Полтаві. Там петард на прилавках немає. Але коли запитати, їх виймають і продають.

На прилавку крамниці "Піротехніка" на Розсошенцях салюти й феєрверки від 1 грн до 1,1 тис. грн.

35-річний полтавець Анатолій Милославський вибирає два феєрверки по 17 грн.

— Дев"ять вистрілів, висота — дев"ятий-десятий поверх. Пишний і красивий розрив, — пояснює йому технічний директор магазину Олександр Оганесьян, 22 роки. — Усе ставимо на тверду рівну поверхню. Нічого зривати не потрібно — підпалили й відійшли.

— Це в мене донька Ліза розважається. Два рочки їй. Щодня просить салюта. У нас у дворі будинку є спеціальна територія для запуску петард, — хвалиться Милославський.

Є кімнатна й вулична піротехніка. До першої належать свічки на торт. Вони бувають різними. У "Піротехніці" пропонують купити свічки у формі троянди або лотоса за 15 грн. На кожній пелюстці квітки маленькі свічки. Коли їх підпалюєш, вони розкриваються й обертаються під музику. Вуличним різновидом цієї продукції є петарди, салюти й феєрверки.

— Полтавська сім"я в середньому на свято замовляє феєрверки в межах ста гривень, — зазначає Оганесьян. — Вони розраховані десь на 50 пострілів висотою 30 метрів.

— Дітям до 18 нічого не продаєм, — запевняє директорка магазину Наталія Педченко, 31 рік. — Шутихи, які в народі називають петардами, ми навіть не виставляємо на прилавок. Продаємо тільки в господарських потребах, наприклад для відлякування птахів, які клюють зернові. Приїздять власники ставків, щоб відігнати рибу. Але це не динаміт, бо не глушить рибу. Так само роблять і мисливці.

Піротехніку краще купувати в магазинах

— Щороку в період новорічних та Різдвяних свят чимало осіб травмуються через необережне поводження з піротехнікою, — розповідає заступник начальника Полтавського міського управління МНС Олександр Носик. — Часто палаючі "ракети" розбивають віконні шибки й потрапляють до осель, спричиняючи пожежі.
Працівники МНС радять купувати феєрверки й салюти лише в магазинах або на точках офіційного продажу. Особливо треба перевіряти сертифікат товару. Також слід звернути увагу на зовнішній вигляд товару — чи немає пошкоджень корпуса. Перед використанням потрібно уважно прочитати інструкцію.
Восени рейдів по точках продажу петард працівники МНС не проводили, жертви вибухів до лікарень не зверталися.

Зараз ви читаєте новину «Школярам продають петарди з-під прилавка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути