пʼятниця, 14 грудня 2007 16:13

Сестри Катерина й Наталія після лазні стрибають в ополонку

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Катерина Зуб із Кременчука (у воді) з сестрою Наталією стрибають в ополонку після лазні в урочищі Ясельному Зіньківського району. Жінки зі своїми сім’ями приїжджають сюди взимку
Катерина Зуб із Кременчука (у воді) з сестрою Наталією стрибають в ополонку після лазні в урочищі Ясельному Зіньківського району. Жінки зі своїми сім’ями приїжджають сюди взимку

Із лазні в урочищі Ясельному Зіньківського району вибігають почервонілі 27-річна Катерина Зуб із рідною сестрою Наталією Юмашевою, 24 роки і стрибають в ополонку на ставку. Надворі два градуси морозу, температура води — до +5°С.

Зуб приїхала до сестри з Кременчука. Та живе в сусідньому селі Кирило-Ганнівка, звідки й поїхали до Ясельного у лазню. Перед купанням у ставку попарилися. Наталія била Катерину віником з березових гілок.

— В ополонку стрибають і при 22 градусах морозу. Аж мені жутко, — коментує лазник Іван Дубина. — Сам ніколи не пробував.

Із початку зими в лазні вдвічі побільшало клієнтів. На новорічні свята її вже замовили заздалегідь. Година водних процедур тут коштує 30 грн. Вона належить 45-річному зіньківчанину Олександрові Нунці. Шість років тому він узяв в оренду у сільради ставок. Потім побудував кафе і баню.

— Я хлопець сільський, люблю природу, — розповідає Нунка. — Раніше тут усе було в заростях. Напроти кафе утворили величезний смітник. Сюди з усього району звозили непотріб. Ми екскаватором усе повигрібали й повивозили.

Жінки плескаються у воді 5 хв. і знову біжать у лазню.

— Коли тіло добре розпарене, то холодна вода зовсім не відчувається, — ділиться враженнями Катерина, одягаючись. — Одразу почуваєшся свіжою та здоровою. З тебе кілограмами виходить різний бруд.

— Ми любимо їздити сюди взимку, — додає Наталія. — Навіть мою дворічну доньку Сашуню тримали за руки, і вона булькала в ставку.

У парилці на печі лежить до сотні великих морських каменів. На них бризкають змоченим віником, щоб ішла пара.

— Віники з березових та дубових гілок нам плете колишній лісник, — розповідає Нунка. — Для приємного запаху він у них вкладає жмуток полину. За бажанням каміння поливаємо відваром із трав — м"яти, чебрецю, звіробою. Люди вдихають ароматичні пари.

Біля берега на ставку прив"язаний дерев"яний пліт. Його каркас викладений із пластикових пляшок.

— Коли став ще не покритий льодом, люди після паріння плавають, лежачи на плоту, — каже Олександр Нунка. — Або вибігають на замерзлий ставок і повністю вкутуються в сніг. Лише голова виглядає.

На ставку в огорожі плаває сім лебедів.

— Три роки тому мені подарували п"ять лебединих яєць. Гуска висиділа з них четверо лебедят. Я їх із ложечки зерном годував і водою напував, — згадує чоловік. — До Нового року хочу доробити для них дерев"яний будиночок. Стіни утеплю пінопластом. Він у будь-яку погоду плаватиме з птахами по воді. А раніше на зиму я їх відвозив до матері в Гадяцький район. Вони там жили в сараї з гусьми.

Біля лазні є 2-поверхова будівля для рибалок. Там одночасно можуть відпочивати вісім осіб. Доба для людини коштує 50 грн.

Зараз ви читаєте новину «Сестри Катерина й Наталія після лазні стрибають в ополонку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути