четвер, 15 травня 2008 19:48

Розпочинається сезон змагань на яхтах

Автор: фото з архіву Кременчуцького яхт-клубу
  Кременчуцька команда на яхті ”Ольвія” під час змагань у Черкасах
Кременчуцька команда на яхті ”Ольвія” під час змагань у Черкасах

Кременчуцький яхт-клуб, що у Крюкові на Раківці, розпочинає сезон змагань. 1 червня його відкриє регата на Дніпрі у Світловодську Кіровоградської області. Вітрильні перегони триватимуть до 9 листопада. У них візьмуть участь  представники багатьох міст України.

Нині в клубі в 15 яхт, 10 з них задіяні у змаганнях. Вітрильники готують до виходу в море. У місті це єдиний яхт-клуб. У ньому майже 30 постійних членів. Проте набирають і новачків.

— Хлопці до нас зверталися, але цього року ще не приходили. Мабуть, чекають літа. Особливих вимог не ставимо. Головне, щоб не лінувалися допомагати з підготовкою яхт до сезону і несли варту під час змагань. У морі на судні цілодобово є робота — то щось відремонтувати, то вітрила підшити. Щодо фізичного стану, обов"язкове уміння плавати та відсутність серцевих захворювань, — розповідає директор Кременчуцького яхт-клубу Григорій Пінчук, 55 років. — Безкоштовно навчимо бажаючих усім морським премудростям. До нас приходять 12- і 14-річні хлопці, є й 70-річні моряки. Хтось іде, дехто залишається в екіпажі і стає досвідченим шкіпером. Головне, цим треба "боліти". Інакше не вийде.

На яхтах вагою 7,5 т і 12 м завдовжки задіяно вісім осіб екіпажа. На чотиритонному класі суден, завдовжки 7,5 м — чотири моряки.

Пінчук каже, що яхти прийнято називати жіночими іменами — "Галатея", "Аріадна", "Альфа", "Наталія". Вірить у прислів"я: як назвете яхту, так вона і попливе. Тому серед назв є: "Лідер", "Пегас", "Забава", "Королева".

— 1990 року в Очакові ми познайомилися з археологами, які вели розкопки древнього міста Ольвія. Вони розповіли, що сюди в І столітті до нашої ери переселилися греки. А в перекладі Ольвія означає щаслива. Ми теж загорілися мрією попасти до Греції. Тому вирішили назвати одну з яхт "Ольвія", — продовжує Григорій Пінчук. — Що ви думаєте? Наступного року ми були на ній у Греції. Плавали до Стамбула, Мальти, Сицилії. У змаганнях у Кременчуці наша "Ольвія" отримує призові місця.

Для тих, хто хоче стати членом Кременчуцького яхт-клубу, Григорій Пінчук радить звертатися до нього за телефоном: (067) 775 04 14.

Зараз ви читаєте новину «Розпочинається сезон змагань на яхтах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути