четвер, 30 жовтня 2008 14:46

Річницю комсомолу відзначили концертом у темряві

Річницю комсомолу відзначили концертом у темряві

Минулої суботи в Котельві відзначили 90-річчя молодіжного руху комсомол (скорочено від російського "коммунистический союз молодёжи"). На площі перед Будинком культури ввечері вивісили червоні прапори, перед будівлею встановили апаратуру. Перед початком лунають дитячі пісні.

Біля Будинку культури стоїть група пенсіонерів. Колишні комсомольці згадують, як допомагали солдатським удовам, привозили старим людям солому, як ставили після війни п"єси у школі.

Концерт організував керівник районного комітету Компартії 32-річний Роман Литвиненко. Каже, витратив на його проведення дві власних зарплатні. Чоловік оголошує про виступ місцевого хору ветеранів "Осінні барви". Його учасники стають на сходи і співають у темряві пісні своєї молодості.

— Видно, що комусь комуністи поперек горла, якщо світло не включають, — зауважує сердито жінка з натовпу.

Світло на площі мали ввімкнути працівники місцевої філії "Полтаваобленерго". Завідувач відділу культури Борис Немченко каже, що двічі телефонував до енергетиків і прохав включити світло. Ліхтарі вмикають, коли хор доспівує останню пісню. Люди фотографуються й розходяться.

58-річний Василь Кучер прийшов на площу, бо почув музику. Коли побачив червоний прапор, розвернувся.

— Помню, як у другому класі ми прийшли на урок. Діло було перед Пасхою. Учителька нам: "Діти, покажіть отак руки", — Кучер показує долоні. — У кого пальці були в крашанках, усіх до директора повела. І мене теж.

На площі залишається до півсотні молоді.

— Ну-у-у, а зараз рок-концерт від гурту "Фобія" з Решетилівки, — кричить у мікрофон Литвиненко. — Святкуйте з нами день народження комсомолу.

Дівчина років 15 переминається від холоду з ноги на ногу. Запитує в однолітків, що таке комсомол. Ті стенають плечима.

О 22.00 апаратуру заносять до приміщення Будинку культури. Учасники гурту розчаровані, що публіки зібралося мало. Вони грали для котелевців безплатно.

Обіцяної дискотеки 1980-х не проводять.

— Сьогодні субота — хітовий день для танців у районному Будинку культури, — каже невдоволено Литвиненко. — Апаратуру забирають. Мені пояснили, що Будинок культури повинен заробить. Запропонували, мовляв, давай 500 гривень і танцюй далі на вулиці. Але в мене вже немає грошей. Тільки 600 гривень пішло музик привезти-одвезти. Хотілося привабити молодь до нашої партії.

Він знімає червону курточку і складає в сумку. Одягає дублянку. Згортає прапори. Кличе артистів "Фобії" до імпровізованого столу на бордюрах вечеряти.

Зараз ви читаєте новину «Річницю комсомолу відзначили концертом у темряві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути