четвер, 07 серпня 2008 19:13

Колишня вчителька Наталя Таранушич торгує овочами

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Колишня вчителька Сухинівської школи Кобеляцького району, яку закрили позаторік, Наталія Таранушич на стихійному ринку в райцентрі продає овочі з власного городу. Цим вона заробляє на життя
Колишня вчителька Сухинівської школи Кобеляцького району, яку закрили позаторік, Наталія Таранушич на стихійному ринку в райцентрі продає овочі з власного городу. Цим вона заробляє на життя

Торік в області закрили 12 шкіл. Нині діти їздять шкільними автобусами в сусідні села за кілька кілометрів. Цьогоріч кількість ліквідованих навчальних закладів може збільшитися удвічі.

Два роки тому в селі Сухинівка Кобеляцького району закрили школу з малою кількістю учнів. Такі заклади називають малокомплектними. Відтоді 11-річну Віту Чичку з іншими дітьми шкільний автобус щодня возить на навчання в райцентр за 10 км.

— Та мені всьо равно, де вчитися, — стенає плечима дівчина.

Батько Вікторії, 49-річний підприємець Іван Чичка, сільський депутат. На сесії сільради він голосував за закриття Сухинівської школи.

— А що було робити? — каже чоловік. — Усі знали, що воно йде до загибелі. Жалко було. Мій батько навіть плакав. Він же в селі збудував і школу, і клуб, і тік. Усе розвалилося.

Нині Іван Чичка жалкує, що школу закрили.

— Ми ж дитину не бачимо. Спілкування із вчителями — лише через щоденник. Побачили, що оцінки стали гірші, значить нада в школу їхати, — хитає головою Чичка. — Гроші ми їй даємо. А що вона там купить у столовій — борщ чи якусь єрунду, не знаємо.

Сухинівський сільський голова 52-річний Іван Попруга від початку виступав за закриття школи:

— Чому вони тут навчилися б? Вони ж у нас змалку відстають від міських діток. А в Кобеляках — і комп"ютери, і спілкування, і курси англійської.

У Сухинській школі працювали один учитель та директор. Після закриття закладу вони втратили роботу. Директор Катерина Скрипаль досі безробітна.

— А я два роки їздила в Бродщину за 20 кілометрів від Кобеляк. Лише там удалося знайти роботу за фахом, — розповідає колишня вчителька Сухинівської школи Наталя Таранушич, 38 років. — Цього року мене скоротили. Літом  овочами торгую в райцентрі. А що взимку робити? Працювати за спеціальністю в райцентрі немає де.

Цьогоріч, малокомплектні школи в Кобеляцькому районі закривати не планують.


Цього року на Полтавщині намагаються закрити 21 школу. Але остаточне рішення про закриття ухвалює територіальна громада. Якщо селяни проти — школи залишають.

Деякі школярі живуть у місті в найманій квартирі

На Котелевщині навчальний рік може не розпочатися в трьох школах. Зокрема, на околиці райцентру планують закрити початкову школу N5, яку відвідують 42 учні. Найближчий навчальний заклад за 4 км.

— П"ять шкіл — це забагато як для нашого селища, — пояснює заступник голови Котелевської райдержадміністрації Павло Луговий. — Закриття однієї-двох шкіл пройде безболісно.

Можуть закрити школу в селі Сидоряче Котелевського району. Навчання учнів тут є найдорожчим у районі. Вихованець закладу протягом року обходиться державі майже у 8 тис. грн. Затверджена Міністерством фінансів та освіти України норма витрат на школяра становить 4,1 тис.

Повністю закриють початкові школи в селах Романиха і Лучка Лохвицького району. А Часниківську і Криничанську школи-дев"ятирічки зроблять початковими.

— У Романисі на всю початкову школу залишилися шестеро дітей, — говорить начальник районного відділу освіти Любов Кірієвська, 49 років. — Їх возитимуть в Яхники. Там, де недостатньо учнів, вони навчаються за індивідуальним графіком і скороченою програмою.

Старшокласники сіл Харківка, Дейманівка, Усівка й Каплинці Пирятинського району навчаються в школах райцентру. Їхні сільські заклади реорганізували або закрили. Деякі школярі протягом тижня живуть у родичів в місті або в найманій квартирі. Оренда кімнати в Пирятині коштує 150 грн. на місяць.



Управління освіти має згоду на закриття чотирьох шкіл

— Зараз маємо згоду громад на закриття чотирьох шкіл, — пояснює 56-річний Анатолій Бардаченко з обласного управління освіти. — Це Ветхалівська початкова школа в Гадяцькому районі, Лучківська і Романихська початкові школи на Лохвичині та Новоіржавецька початкова школа Оржицького району. Є рішення сесії райради Решетилівського району про закриття Шкурупіївської початкової школи. У Чорнухинському районі районна рада погодила закриття Бондарівської початкової школи та Піскоудайської дев"ятирічки.
Вісім шкіл планують перевести на ступінь нижче за кваліфікацією.
Подейкують, нині до управління освіти почастішали звернення громад, які проти закриття шкіл. У Манилівській початковій школі Глобинського району нині 7 учнів, але батьки не погоджуються на її закриття.
— Школа працюватиме. Ми з колегою зимою пройшли курси підвищення кваліфікації, — каже вчителька Наталія Станіславенко, 38 років.
Зараз ви читаєте новину «Колишня вчителька Наталя Таранушич торгує овочами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути