пʼятниця, 28 березня 2008 18:23

Полтавські річки забруднює мул

Через малосніжну зиму в річках області знизився рівень води. Її погано пропускає застаріле обладнання на чотирьох обласних ГЕС.

— Жодна з полтавських річок не має води першого класу, — розповідає головний інженер "Полтававодгоспу" Володимир Кириленко. — Ріки страждають через багаторічне замулення, руйнування прилеглих до води схилів.

Також річки забруднюються через розорювання берегів, випасання худоби, забудови.

Понад 5 тис. км протяжності русел річок, 750 водойм області, потребують упорядкування й очищення від мулу.

— Серйозна проблема — руйнування берегів Кременчуцького водосховища, — зауважує Кириленко. — Під найбільшою загрозою узбережжя селища Градизьк, зокрема гора Пивиха, яка щорічно на п"ять-сім метрів сповзає у воду. Висота гори 168 метрів.

Нині вода з водосховища дісталася Монастирського цвинтаря поблизу гори, зачепила кладовище в селі Пронозівка Глобинського району.

— Опустити рівень води водосховища неможливо, — пояснює інженер. — Бо по каналу Дніпро-Донбас вона йде в Харківську та Донецьку область.

Оновлення води через кисневе збагачення забезпечує система шлюзів гідроелектростанцій. На Полтавщині працює чотири ГЕС.

— На водних електростанціях обладнання, якому понад 50 років, — обурюється Володимир Кириленко. — Шлюзи не пропускають воду належним чином. Найбрудніша річка області — Хорол, слабо забруднені — Коломак, Сула та Ворскла.

Головний інженер "Полтававодгоспу" зауважує, очищення річок від замулення має проводитися обережно, щоб не порушити природного похилу річки. Цієї весни не було паводка, але через гідроспоруди на Пслі усе ж відбулося підтоплення території Сухорабівської та Остап"євської сільради.

Зараз ви читаєте новину «Полтавські річки забруднює мул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути