середа, 06 лютого 2008 15:33

Олія подорожчала до десяти гривень

Літр олії торговельної марки "Деївська" на Центральному ринку Кременчука коштує 10 грн. Оптом від п"яти літрів — по 9,8 грн.

Поблизу кіоску 65-річна пенсіонерка Любов Проскурня купує літрову пляшку деївської. Черги немає.

— Дорого, звичайно, — скаржиться жінка. — Але без олії не обійтися. Маслом її не заміниш, тому купувати все одно доведеться. Говорять, що ціна ще підвищиться. Але запас зробити заздалегідь не дозволяє пенсія у 660 гривень.

— Зараз тонна соняшникового насіння коштує 4,2–4,5 тисячі гривень. Це приблизно на дві тисячі більше, ніж торік, — розповідає голова кременчуцького фермерського господарства "Садки", що є власником торговельної марки "Деївська", Василь Рубан, 47 років. — Ціна на олію підвищиться однозначно як, власне, і на інші продукти. Спрогнозувати точну цифру важко. Попри нинішній ціновий стрибок, попит на олію поки що не падає.

Говорить, що такий стан із сировиною вперше.

— Сказати, що насіння в Україні немає, не можна. Побутує версія, що його відправляють за кордон, — каже Рубан. — Трейдери за нього дають більшу ціну. Європейські країни олію додають у дизельне паливо з метою економії нафти. При виробництві біодизелю додають також соєву та рапсову олію.

Людина в середньому споживає літр олії щомісяця.

Зараз ви читаєте новину «Олія подорожчала до десяти гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути