четвер, 22 січня 2009 15:33

Найдорожче коштують ділянки біля траси

Продавати землю сільськогосподарського призначення в Україні все ще не можна. Мораторій черговий раз продовжили на рік — до 1 січня 2010 року. Президент наклав вето на один із антикризових законів. Окремим пунктом у ньому було прописано продовження мораторію. Посадовці кажуть, землю все одно продавати не можна.

— Мораторій діє. Він закінчиться тільки тоді, коли Верховна Рада прийме два закони — про ринок земель і про земельний кадастр, — пояснює начальник Полтавського обласного управління земельних ресурсів Григорій Шарий. — Нині земельні частки, тобто паї, можна здавати в оренду, вони також переходять у спадок. Зараз селяни прекрасно віддають землю в оренду, обробляють самі або спільно з фермерськими господарствами.

90% земельних паїв області сьогодні перебувають в оренді.

— Орендна плата за земельну частку в Європі в межах п"яти відсотків, — каже Григорій Іванович. — У нас тривалий час було 1,5 відсотка від оціночної нормативної вартості землі. На сьогодні вона складає 12 тисяч гривень за гектар. Зараз виходимо на три-п"ять відсотків.

Полтавка Валентина Вовк, 52 роки, має земельний пай у Новосанжарському районі. Здала його місцевій агрофірмі в оренду на 10 років. Щороку отримує орендну плату.

— Три гектари пайової землі залишилося нам із двома сестрами у спадок від мами, — розказує. — Спочатку ми здали її в оренду на 10 років. А коли торік термін договору закінчився, продовжили ще на стільки ж. Самі ми не збираємося обробляти цю землю, а так вигідно. Раніше кожна з нас отримувала по 360 гривень. Цього року нам заплатили по 500. У нас є план колишніх колгоспних земель, де позначено й нашу частку. Якщо захочемо відмовитися від здачі в оренду, наш пай виділять тоді на землі — і роби з ним, що хочеш. Але що ти з ним без техніки зробиш? Цього року нам ще видали державні акти на наші паї. Агрофірма сама їх оформила. Може, вирахують з орендної плати за оформлення. Але все одно добре, не треба було їздити й ходити по інстанціях, вистоювати в чергах.

На Полтавщині завершився процес обміну сертифікатів на земельні частки на державні акти. Вони підтверджують право власності і право користування землею.

— Це єдиний документ, який підтверджує право власності на земельну частку й дає повне право розпоряджатися нею, — веде далі Григорій Шарий. — Усі живі селяни області обміняли сертифікати на державні акти. Останні шість сільських рад — чотири у Новосанжарському і по одній у Семенівському та Козельщинському районах — отримали акти торік у грудні і на початку січня цього року. Не одержали ті, хто виїхав за кордон, тимчасово втратив дієздатність або не має фізичної змоги одержати. Ще є такі, що померли й не встигли одержати. Їхні спадкоємці зараз оформляють спадщину.

Селяни, що мають земельні паї, незважаючи на мораторій, продають землю.

Полтавка Галина, прізвище називати не хоче, понад рік подає оголошення в газети про продаж двох земельних часток у Диканському районі.

— Це паї моїх батьків. Вони вже старі, хочу забрати їх до себе в Полтаву, — розказує. — Земля та в принципі нам не потрібна для ведення господарства. А якби вдалося продати, купила б більшу квартиру, щоб батьки зі мною жили. Кажуть люди, що якось можна обійти закон.

Найпоширеніший спосіб — віддати у довгострокову оренду на 30–50 років.

— Із 330 тисяч паїв селян області приблизно 10 тисяч віддано в оренду більш ніж на 10 років, — каже Григорій Шарий. — Але я б не рекомендував віддавати землю в оренду на великий термін, особливо тим власникам, які не мають спадкоємців. Найоптимальніше — вісім-десять років. Бо якщо буде знято мораторій, а в людини пай відданий у довгострокову оренду, вона не зможе його продати. Доведеться чекати, доки закінчиться термін оренди.

Телефоную за кількома оголошеннями в газеті про продаж земельного паю. Запитую, як люди збираються обійти мораторій на продаж землі.

Оціночна нормативна вартість землі становить 12 тисяч гривень за гектар

— Ви берете її в оренду на 50 років, оформляємо угоду, а я вам віддаю всі документи на пай, — пояснює чоловік, що продає земельну частку в Щербанях під Полтавою.

Деякі продавці паїв кажуть, що можна оформити дарування. Проте Григорій Шарий зауважує, що це заборонено законом, і нотаріус не посвідчить такого договору, а державні реєстратори не зареєструють угоду.

Ще пропонують обміняти земельний пай на квартиру, машину чи невелику ділянку, але в місті.

293 земельні ділянки сільськогосподарського призначення в Полтавській області все ж удалося продати чи подарувати законно, коли 31 грудня 2006 року закінчився термін дії попереднього мораторію, а наступний набрав чинності 13 січня 2007-го.

Агенції нерухомості пропонують послуги зі зміни цільового призначення земельних ділянок. Рекламують їх у газетах.

Говорити офіційно в агенціях відмовляються. Телефоную за оголошенням. Кажу, що купила земельний пай біля траси, хочу побудувати на ньому готельний комплекс із кафе. Для цього потрібно змінити цільове призначення на ділянку під забудову.

— Ми все робимо через Київ, — пояснює чоловік з агенції. — Там є земельна компанія, вони самі напряму виходять на обласних чиновників, домовляються. Недавно теж переводили 35 гектарів із сільгосппризначення на будівництво. Києву заплатили 100 тисяч доларів. Ми як посередники беремо два відсотки від вартості їхніх послуг. У кожному конкретному випадку треба дивитися документи. Можна ще через суд змінити цільове призначення. Це буде дешевше, але не напевно. Облдержадміністрація може подати апеляцію.

Скуповують землі з нафтогазовими покладами

Один із засновників обласної організації Всеукраїнської спілки власників земельних і майнових паїв, соціаліст, колишній губернатор Полтавщини Степан Бульба, 58 років, не радить селянам продавати землю:

— Згадайте тих, що продавали свого часу ваучери підприємств за безцінь. Хіба їм удалося нажитися? Майже 90 відсотків населення центральних областей України не хоче продавати землю. Її продають там, де є попит. У нашій області складна ситуація там, де розвідані й нерозвідані поклади нафти і газу. Це Новосанжарський, Машівський, Лохвицький, Гадяцький, Зіньківський, Чутівський, Карлівський, Полтавський райони. Ці землі беруть у довготермінову оренду. Туди вливають великі капітали, але земля їх не цікавить. Цікавить те, що під землею.

Поклади залізної руди розташовані смугою від Глобинського до Кобеляцького, Новосанжарського, Полтавського та Гадяцького районів. Залягають то глибше, то ближче до поверхні.

Найродючіші ґрунти в Машівському, Карлівському, Чутівському, частково в Полтавському, Глобинському, Миргородському, Хорольському районах. Проте родючі масиви в невеликих кількостях є в кожному.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожче коштують ділянки біля траси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути