четвер, 14 серпня 2008 17:13

На меблі наносять протиалергійне покриття

— Із часом у дивані накопичується багато шкідливих речовин, які можуть викликати алергію та різні захворювання. Коли розкриваємо диван, у поролоні — до кілограма пилу, — розказує майстер ательє меблів "Нікіта" Геннадій Нікітенко, 34 роки.

У майстерні оновлюють старі меблі, роблять євроремонт — міняють каркаси, покривають протиалергійним матеріалом "спрут", обтягують.

— Спершу ми обробляємо дерев"яні каркаси миючими засобами, тоді стелимо войлок, щоб пружини не протирали покриття. А на нього кладемо "спрут", — розповідає Нікітенко. — Матеріал виготовляють із суміші хімічних волокон із різними домішками — морської трави, козячої шерсті, кінського волосся, льону та бавовни. Ще за сталінських часів дивани робили з морською травою — там багато мінералів.

Матеріал "спрут" завозять із миколаївського заводу. На нього дають гарантію 10 років.

— Найчастіше люди привозять потримані дивани та м"які куточки, що купують у різних секонд-хендівських магазинах. Ганяються за дешевизною, а тоді їдуть до нас, — веде далі Нікітенко. — Поролон служить не більше 5–7 років. А потім людям у тіло починають впинатися пружини. Повні люди часто просять зміцнити каркас — дерево тріскається під великою вагою. Тоді ми в нього врізаємо метал.

"Спрутом" диван у майстерні покриють за 200 грн, каркас зміцнять від 270 грн, тканини для оббивки коштують від 15 до 160 грн за метр. Усе оновлення канапи в середньому обійдеться у 800 грн. Нову можна замовити за 1,7–1, 8 тис. грн.

— Недавно ремонтував два старі дивани радянських часів батькам Матковського (мер Полтави. — "ГПУ"), — додає Нікітенко. — Його батько Всеволод — ветеран війни, має проблеми з суглобами. Йому важко вставати. То я оновив його і подовжив ніжки на 15 сантиметрів.

Часто привозять "пороблені" дивани. Унизу, в каркасі, під поролоном знаходимо всякі голочки й шпилечки. Особливо у меблях міліціонерів — видно, комусь не вгодили.

Зараз ви читаєте новину «На меблі наносять протиалергійне покриття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути