четвер, 04 вересня 2008 18:40

На газ підвищили ціни

Із 1 вересня зросли ціни за природний газ для населення на 13–14,1%. Національна комісія з регулювання електроенергетики України підвищила тарифи на транспортування газу розподільними трубопроводами і його поставкою підприємствам з газопостачання й газифікації.

— Подорожчало, бо обласні та міські газові організації отримують природний газ набагато дорожче, ніж відпускають населенню, — розповідає керівник фінансового відділу управління "Полтавагаз" Віра Мусійченко. — Ціни по Україні однакові. Тимошенко заявила, що зростання буде поступовим.

За газ, використаний до 31 серпня, абоненти сплачуватимуть за старими тарифами. Боржників відключатимуть.

Аби зекономити, у "Полтавагазі" радять встановити лічильники та нове газове обладнання.

— До останнього часу в населення стояли котли, коефіцієнт корисної дії яких був низький. Сучасні ж набагато економніші, — каже Мусійченко. — Та й люди самі почали економити. Включають системи та слідкують, щоб не перейти встановлену для них категорію використання газу.

Окремі жителі зимою не опалюватимуть всю хату чи взагалі переїжджатимуть до родичів у літні кухні. Переобладнують хати на пічне опалення.

Подружжя пенсіонерів Анастасія й Михайло із Бабичівки на Глобинщині зливатимуть воду із труб опалення й перейдуть жити в кухню-сарай на два відділення. У ньому вони варили свиням їсти. Нині в одній із кімнат їхня спальня.

— Вже килими повішали й ліжко поставили. Якщо наберемо поросят, то й вони тут житимуть, — розказує жінка. — Чи думали колись із дідом, що на старість доведеться жити в сараї?

У серпні сім"я Борисових з Котельви почала утепляти старий дубовий будинок. Заклали зайві вікна та поставили нові склопакети. Замінили двері. Стіни зсередини обшили гіпсокартоном. На підлогу поклали теплоізоляцію. Таким чином родина взимку зекономить газ.

— У нас було 13 старих вікон. Щороку щілини клеяли. Двері завішували одіялом, бо від сквозняку вони ходором ходили, — говорить 60-річна Надія Борисова. Вона живе із донькою, зятем та онуком. Аби утеплити оселю, сім"я три роки збирала гроші.

— Отказували собі багато в чому, — скаржиться Тетяна, 27 років. — Лишала сина на маму та з чоловіком їздили на заробітки в Москву.

Перша покупка у гіпермаркеті будматеріалів "Епіцентр" у Полтаві обійшлася Борисовим у 15 тис. грн. Торік вони переобладнали в будинку пічне опалення на парове. Тепер на 80 кв. м житлової площі в січні витрачають не 600 кубів, як раніше було, а 400. А протягом року використовують 2,5 тис.

Двері завішували одіялом, бо від сквозняку вони ходором ходили

— Груба багато брала. Щоб стіна нагрілася, треба дві-три години. Хлопці, коли розбирали, сказали, що дурак її робив — там усе напряму. Все тепло в воздух летіло. Тепер 15 хвилин — і на батареї руки не покладеш, — хвалиться Тетяна.

Мер Кобеляк 33-річний Олександр Ісип живе в батьківській хаті, яку збудували в 1980-х роках. Має ще й двокімнатну квартиру. Будинок щороку поетапно утепляє, щоб зменшити витрати газу.

За два роки зробив ремонт у дитячих кімнатах — вставив металопластикові вікна за 1,8 тис. грн. Цього року потрібно ще два за 2 тис. грн. Обшив стіни в дитячих кімнатах гіпсокартоном, на дерев"яну підлогу постелив ковролін. Торік "задув" простір між цеглою й саманом утеплювачем піноізолом.

— Хата в мене 76 "квадратів", — каже Ісип. — Запінення обійшлося в 1300 гривень. Відчуваю, що стало тепліше. Хочу всі стіни ззовні утеплити пінопластом. Місцевий майстер Анатолій Пелюхня, переробив мені пічне опалення на камін. І взимку підтоплюю дровами. Ми звикли до високої температури — 22–25 градусів. Діти ж малі — Міші 9 років, Остапчику — три. Дрова заготовляю на рік наперед, щоб висохли. Беру акацію, дуб, вільху.

Фермер Микола Гергенкоп, 52 роки, із Мартинівки Кобеляцького району природним газом не користується взагалі, бо дорого обходиться.

У нього й склади, й житлові приміщення розташовані в одній будівлі. Тому за газ він платив би значно більше. Чоловік уже п"ять років опалює будівлю вугіллям і дровами. На сезон, щоб обігріти житлові приміщення площею 100 кв. м, йому потрібно 4 т вугілля й три причіпи дров (це майже 12 кубометрів).

Хоче переробити систему опалення.

— Хіба в мене зараз батареї, — знизує плечима чоловік. — Це ж звичайні труби. Туди ж 700 літрів води влазить. Ану нагрій її. Робилося ж все, коли про економію ніхто не думав. А тепер доводиться. Поставив у всі вікна двійники, опалення зроблю, щоб туди 100 літрів води влазило. Оце чув, що є імпортні котли, вони цілу ніч віхтем соломи гріють. Пориюсь в Інтернеті, у сина підказки спитаю, може, їх встановлю. Соломи у мене — дівати нікуди.

У свинарнику взимку не топить.

— Усі отвори законопачую, а тварини лежать на підстилках, яку не міняю, а  нарощую. Їм тепло. А весною вивожу перегній трактором.

На індивідуальному опаленні економлять понад тисячу гривень

У Миргороді в 40 квартирах багатоповерхівок мешканці перейшли на індивідуальне опалення. Зробити це жителям у центральній частині міста заборонила міськрада. У Хоролі з 1,2 тис. квартир за два роки перейшли на індивідуальне опалення 35%.
— На мій сімейний бюджет подорожчання газу не вплине. Квартира на індивідуальному опаленні та обігрівається котлом "Харман", — запевняє 52-річна Теофілія Побідинська з Миргорода. — Підрахувала, що на підігріві води, опаленні, приготуванні їжі за рік зекономила 1150 гривень. До того ж у квартирах давно перебої з гарячою водою. Її відключають у зв"язку із заборгованістю "Теплокомуненерго" перед газопостачальником. А в мене завжди є. Котел автоматично підтримує задану температуру, а це також суттєво впливає на витрати газу.

Микола МАРЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «На газ підвищили ціни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути