Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2010 15:56

Мощей святого вірянам не показують

Автор: фото: Олег ЖУРАВЛЬОВ
  У Хрестовоздвиженській церкві в Полтаві з вівтаря виносять ікону із зображенням новопрославленого святого Афанасія
У Хрестовоздвиженській церкві в Полтаві з вівтаря виносять ікону із зображенням новопрославленого святого Афанасія

У неділю в Хрестовоздвиженському монастирі Полтави митрополит Української православної церкви Московського патріархату 74-річний Володимир (у миру — Віктор Сабодан) відправив літургію за єпископом Афанасієм. 27 травня того прилучили до лику святих.

Єпископ жив у XVII ст. Після смерті з'ясувалося, його мощі нетлінні. Біля них зцілювалися віряни. На початку ХХ ст. Афанасія хотіли канонізувати, але завадила революція.

Зранку на території монастиря і біля нього повно людей. Дехто зайшов у храм, решта слухають службу на вулиці. На подвір'ї двома колонами вишикувалися охоронці, не пускають прочан на центральну доріжку. Крайні сердяться, їм незручно хреститися. Падає дрібний дощ.

— Автобусів до храму не дали, церберів наставили, так іще й дощ почався, — сердиться пенсіонерка, нервово хреститься. — Лідочка, ти хоч знаєш, де мощі святого Афанасія лежатимуть? — питає у подруги.

— Хто ж мені скаже? Може, нас пустять сьогодні на них подивитися і доторкнутися.

По закінченні служби в храмі вручають ордени за заслуги перед церквою губернатору Полтавщини Олександрові Удовіченку, меру Андрієві Матковському, голові облради Володимирові Марченку й голові Котелевської райдержадміністрації Тетяні Корост.

На подвір'ї на центральну алею виїздить представницький чорний "мерседес" із тонованими вікнами. Такий коштує від 1 млн грн.

— Мамо, дай фотоапарат, хочу клацнути машину митрополита. У нього замість номерів букви "МВ", — просить школярка в довгій сукні й синтепоновій куртці.

— Чи ти "мерседесів" ніколи не бачила, — насмішкувато відповідає батько.

Віряни чекають виходу митрополита з церкви. Старші показують молодшим, як потрібно просити благословення. Аби не проґавити Володимира, поскладали парасолі.

— Куди це він пішов від людей? — кричить хтось із натовпу. Митрополит з охоронцями подався у протилежний бік. Натовп — за ними. Людей не пустили далі міліціонери.

До Полтави приїхав нащадок святого Афанасія, настоятель Володимирського храму в Дніпропетровську протоієрей Григорій.

— Наші предки жили в Литві, а потім переїхали до України, — розказує. — Перші згадки про рід є у записах Києво-Печерських ченців у XIV столітті. Усі були або священиками, або військовими. Мій старший син також панотець, донька заміжня за священиком. А двоє менших не визначилися — один навчається в художньому коледжі, інший закінчує школу. В Полтаві більше родичів немає.

Мощі святого Афанасія зберігають у склепі під Хрестовоздвиженським храмом. Коли покажуть вірянам, невідомо.


27


СТІЛЬКИ полтавців Українська православна церква вважає святими. Їх канонізував Московський патріархат. Серед 10 діячів в Україні, котрих прилучила до лику святих УПЦ Київського патріархату, полтавців немає. Українська автокефальна православна церква визнає святих угодників. Не канонізувала поки що нікого.

Зараз ви читаєте новину «Мощей святого вірянам не показують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути