четвер, 10 березня 2011 18:33

Мешканці бояться жити в будинках із кабелями

Автор: фото: Сергій Рибалко
  Людмила Рибалка показує на кабель інтернету, який проходить через опорну балку. В будинку чотири провайдери провели сім кабелів
Людмила Рибалка показує на кабель інтернету, який проходить через опорну балку. В будинку чотири провайдери провели сім кабелів

У будинку по вул. Полюсній, 20 у Полтаві чотири провайдери провели сім кабелів. На дев'ятому поверсі всі проходять через один отвір на дах. Він не ізольований, тому по ньому стікає вода. Відстань між дірками 30–50 см. Кабель компанії "Воля" проходить крізь опорну балку. Через велику кількість отворів у перекритті мешканці бояться жити в будинку.

— Він уже як швейцарський сир від тих дірок, — говорить Людмила Рибалка, 50 років. — Свердлити приходять, коли їм захочеться. Даже дозволу не питають. Три тижні тому почула на сходах ревіння. Почали вібрувати шибки, стіни трусилися. Думала, землетрус. Виглянула в коридор і побачила людей із відбійним молотком. Коли запитала, що вони роблять, сказали, щоб раділа, бо "Київстар" у наш будинок інтернет проводить. Та нащо мені таке щастя потрібне, коли й без них уже п'ять дірок просвердлили?

Полтавка каже, коли почала вимагати дозволи, робітники зібрали речі та пішли. За 20 хв. біля вхідних дверей отвір для кабелю зробила компанія "Тріолан".

— Дали мені копію договору із жеком номер 4. Але в нас дозволу чогось не питали. А якщо ми "Тріоланом" користуватись не будемо? — продовжує Людмила Рибалка. — Почала протестувати, вийшли сусіди, підтримали. Робітники спочатку огризалися, а потім пішли. А на минулому тижні приходжу з роботи і бачу їхній кабель біля своїх дверей. Чула, що від тих дірок з'являються мікротріщини і прискорюється руйнування будинку.

В управлінні з питань утримання житлового фонду розказують, одного дозволу від жеку мало.

— Якщо це будинки комунальної власності, то потрібна обов'язкова згода мешканців, — пояснює заступник начальника управління Лідія Зінченко, 44 роки. — Якщо мешканці не хочуть, то провайдер не має права прокладати кабель. Якщо він уже провів канал, то жителі можуть звернутися до управління комунальної власності, міську раду чи в жек та заборонити подальшу роботу. Часто провайдери пошкоджують покрівлю, вода стікає по кабелях. Тоді жильці повинні писати заяву з підписами усіх, хто мешкає в будинку. Ми надсилаємо свого представника, фіксуємо порушення, зв'язуємося із провайдером і змушуємо його усунути пошкодження. Наприклад, по вулиці Пролетарській жителі добилися виправлення ситуації.

Кількість дірок для кабелів не впливає на технічний стан будинку. Так вважають у державному проектному інституті містобудування "Міськбудпроект".

— Це псує тільки естетичний вигляд, — запевняє головний інженер 52-річна Жанна Бовкун. — Головне, щоб не свердлили опорну балку. На площадці її видно як виступаючу частину стелі. Офіційних обмежень немає, але все підряд свердлити теж не можна, бо арматуру прорізають. Під час робіт кожен провайдер має мати при собі стос документів. Це дозвіл жеку, згода мешканців будинку та обов'язково проект із прокладки мережі, розташування отворів та їх креслення. А то, вибачте, і я можу прийти з вулиці, сказати, що є провайдером якогось кабельного телебачення, і почати довбати перекриття.

У компанії "Воля" говорять, що кабелі проводять із дозволу мешканців та з дотриманням вимог техніки безпеки.

— Ми враховуємо стан будинків. Кабелі проводимо по стояках, — розповідає консультант 19-річний Дмитро. — Перед цим обговорюємо всі нюанси з головою будинкового комітету або жеком. Через листи попереджаємо мешканців. Якщо нема заперечень, починаємо роботи. Якщо допустили якісь оплошності, жителі звертаються до нас. Наші майстри виправлять їх протягом дня.

Зараз ви читаєте новину «Мешканці бояться жити в будинках із кабелями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути