Ексклюзиви
четвер, 11 грудня 2008 14:13

Люди платять віщунам за надію

Люди платять віщунам за надію

Психологи навчають людину, як знайти сили жити, повноцінніше працювати, налагоджувати стосунки з людьми. Голова Полтавської обласної спілки психотерапевтів 43-річна Кіра Сєдих зауважує, що до ворожок люди йдуть за надією. Найдовірливіші за передбаченнями програмують своє подальше життя.

Чому люди йдуть до ворожок?

— Людям хочеться впевненості в майбутньому. У кризовій ситуації це посилюється. З одного боку, люди хочуть контролювати ситуацію, а з іншого — уникнути відповідальності. Коли звертаються до ворожок, виникає відчуття, ніби не ти відповідальний за своє життя, а доля так розпорядилася.

Ви вірите в передбачення?

— Не дуже вірю, що можна передбачити чиєсь майбутнє. Бо його ще просто немає. Існує багато обставин, які впливають на те, що відбувається.

Правда, що ворожки — хороші психологи чи фізіономісти?

— Думаю, так. Людина йде до ворожки, щоб почути те, що хоче. Вони говорять загально, жодної конкретики. Є проекційні психологічні тести — вам показують пляму, а ви кажете, що в ній бачите. Подібно чинять ворожки. Часто сама людина вимальовує, що хоче. Ворожки можуть обережно розпитати і, отримавши певну інформацію, розповісти про речі, які почула від вас самих. Хороші фізіономісти — теж доречне зауваження. Ми всі по-різному реагуємо. Це відбивається на міміці, жестах.

Чи може передбачення запрограмувати людину на зміни в житті?

— Якщо сильно вірити в те, що говорить ворожка. У психології навіть є такий термін — самовідтворюване пророцтво. Якщо ви у щось вірите — це з вами станеться. Важливо, наскільки те, що каже ворожка, співпадає із тим, що є у вас в голові. Якщо в жінки проблеми із чоловіком і ворожка каже, що вони розлучаться — таке передбачення є поштовхом.

До кого звертатися людині у скруті?

— Якщо відвідування ворожки допоможе — людина може піти до неї. Але мої клієнти часто розповідають, що ходили до ворожки та віддали багато грошей. Цікаво, що ніхто з ворожок не несе відповідальності за свої передбачення. Жоден не повернувся до провидиці через рік та не сказав: "Віддайте мені гроші, бо ваші передбачення не збулися". Люди самі розуміють, що вони платять не за правду, а за надію.

Зараз ви читаєте новину «Люди платять віщунам за надію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути