четвер, 03 липня 2008 18:20

Квартири найчастіше обкрадають улітку

"Улітку для злодіїв найбільше спокус. Люди залишають квартиру, коли їдуть у відпустку. Переміщаються з великими сумами грошей. Скуповуються, везуть багато речей", — зауважує начальник управління карного розшуку обласної міліції Микола Михайлик, 36 років.

Щотижня міліціонери реєструють по кілька крадіжок із банкоматів. Багато випадків, коли людина стала жертвою циганського шахрайства, гіпнозу. У цю пору цигани найактивніше орудують на ринках та вокзалах.

Наприкінці травня у Київському районі Полтави банда з трьох людей обікрала шість квартир. Правоохоронці затримали злочинців. Крадії залазили в квартири, де були кондиціонери, пластикові вікна та дорогі двері.

— Коли дзвонять та кидають слухавку, постійно помиляються номером — це означає, що за квартирою стежать, — застерігає міліціонер.

Найчастіше обкрадають квартири на першому та другому поверхах. Дивляться, де поштові скриньки забиті газетами.

Часто обкрадають квартири з турецькими дверними замками фірми "Кале". Із ними легко впоратися викруткою. Пластикові вікна відчиняють звичайною металевою лінійкою.

Нині злодії побутову техніку не виносять. Викрадають золото та гроші.

— Шукають у книжках, під килимами, у столових сервізах, тумбочках під постільною білизною, — перелічує правоохоронець.

Квартири заможних людей грабують за наводкою. Вказати на них може знайомий або сусіди.

— Злочинці при втечі заліплюють глазки сусідніх квартир жувальною гумкою, — зазначає Михайлик. — Якщо у вашій квартирі закрили глазок — дзвоніть "02".

За міліцейською статистикою, не було випадків пограбування квартир під сигналізацією. Якщо немає змоги поставити її, варто попросити наглядати за помешканням людину, якій довіряєте.

— Треба обдивлятися дверний замок, вхідні двері. Чи немає подряпин, — веде чоловік. — Чудово працює простий дідівський спосіб — мокра ганчірка під дверима. Злодій думає, тут щойно мили підлогу.

Дітям не можна казати, де у квартирі зберігаються гроші та цінні речі. Злочинці найчастіше входять до малих у довіру.

На другому місці після квартирних — крадіжки з банкоматів. У літню пору щотижня міліціонери реєструють один-два такі випадки.

— Знімати велику суму з банкомату одному не варто. Нехай хтось знайомий стоїть позаду та страхує, — радить начальник обласного управління карного розшуку. — Часто люди носять пін-код на папірцеві разом із карткою. Дехто видряпує його на самій картці. Цього робити не можна.

Якщо картка вкрадена або загублена, треба відразу дзвонити в банк та блокувати її.

— Якщо біля банкомату черга, не знімайте там гроші, — говорить Михайлик. — Крадій може вас штовхнути, гукнути. Достатньо кількох секунд, щоб побачити пін-код. Потім злочинці вистежують людину та викрадають картку.

Найбільше речових крадіжок улітку припадає на ринки. У цю пору тут працює багато злодіїв. Обкрадають як покупців, так і продавців.

— У мене вкрали кошельок та мобільний телефон, — обурюється жінка років 35 на Центральному ринку Полтави. Називатися не хоче. У кімнаті міліції на ринку вона переглядає картотеку злочинців. Міліціонери кажуть, фотографують усіх, хто був затриманий за крадіжки.

— Ця. Але, здається, була в парику, — тицяє пальцем.

Каже, продає товар. Підійшла жінка та попросила принести її розмір босоніжок. Побігла, а коли повернулася — з сумки зник гаманець та мобільний телефон.

У кімнаті міліції на Центральному ринку в Полтаві троє працівників. Пояснюють, що ловлять злодіїв "на гарячому", якщо потерпілий відразу звертається та точно описує прикмети. Найчастіше жертвами стають підлітки та жінки.

На залізничному вокзалі Полтава-Київська вдень міліція не чергує. Патрулюють з 20.00 до 8.00. На залізничній станції Полтава-Південна чергування цілодобове.

Інспектори патрульної служби не пускають до вокзалу бомжів та п"яниць. Людям із великою кількістю валіз радять здати їх у камеру схову.

Про крадіжку треба відразу повідомити патруль. Якщо обікрали в потязі — провідника. Кожен потяг супроводжує міліція. Прямо там від потерпілого приймуть заяву. У супроводі міліціонера допоможуть оглянути потяг та пасажирів. Якщо грабіжника серед них немає, на першій зупинці його прикмети передадуть по всіх наступних підрозділах міліції на залізниці.

За цей рік на Полтавщині скоєно 363 квартирні крадіжки. Притягнули до кримінальної відповідальності 353 крадія, 121 особу затримали за шахрайство.

За крадіжку квартир злочинця можуть ув"язнити на строк від трьох до восьми років. На такий самий термін карають за шахрайство.



Цигани гіпнотизують словами та дотиками

Швидким говорінням та дотиками цигани вводять людину в стан трансу. Щоб викликати довіру, використовують слова "рідна", "дорога", "лапочка". Звертаються на "ти". Обдурюють під приводом поворожити, зняти порчу.

Цигани підходять до тих, у кого втомлений або відчужений, замріяний вигляд. Якщо бачите циганку — усміхайтеся або зобразіть на обличчі злість чи зосередженість.

Пришвидшіть ходу та не відповідайте на запитання. Якщо розмова відбулася — старайтеся самі багато розмовляти. Запитайте, чи в неї багато дітей, чи не ображає чоловік. Рухайтеся, жестикулюйте, аби не ввігнала вас у транс.

Не зустрічайтеся з циганкою поглядом та не давайте торкатися себе. Старайтесь якнайшвидше піти. Не звертайте уваги на прокляття та пророцтва. Не показуйте, де зберігаєте гроші. Якщо відчуваєте, що втрачаєте контроль — сильно себе вщипніть.


Цінні речі можна здати в банківську скриньку


Оплата залежить від розміру скриньки та терміну здачі. Найменша скринька у сховищі банку "Райффайзен банк Аваль" у Полтаві заввишки 7,5 см. Найвища — 25 см. У банку просять абонплату — 3,5 грн за день оренди. Перед здачею беруть 250 грн застави. Потім їх повертають. Перед тим як здати гроші та цінності в банківське сховище, треба підписати перелік заборонених речей. Вміст скриньки не описують. Оренду скриньок пропонують усі приватні банки. В Ощадному банку така послуга відсутня.

Зараз ви читаєте новину «Квартири найчастіше обкрадають улітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути