Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2010 17:57

Котельні переводять на торф і солому

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Головний інженер заводу ”Горизонт” Віктор Дуван показує піч ”Теплина”. Наголошує на тому, що піч при нагріванні не спалює кисень і сама не стає гарячою
Головний інженер заводу ”Горизонт” Віктор Дуван показує піч ”Теплина”. Наголошує на тому, що піч при нагріванні не спалює кисень і сама не стає гарячою

15 населених пунктів Полтавщини можуть не отримати ліміти на газ, доки не віддадуть минулорічні борги. Окремі райцентри почали думати про перехід із газу на інші види палива.

Дві котельні в Лохвиці з початком опалювального сезону даватимуть тепло, спалюючи торф і дрова.

— Встановлюємо обладнання для спалювання твердого палива, — говорить директор підприємства "Лохвицятеплоенерго" 38-річний Олег Божко. — Це торф, відходи деревини. Опалюватимемо установи в центрі міста.

Котельня на 60-річчя Жовтня опалює приміщення гімназії N1 площею понад 6 тис. кв. м. У першій половині минулого опалювального сезону вона використовувала газ. У другій — перейшла на торф.

Олег Божко каже, вигоду від такого виду опалення підрахують, коли котельні пропрацюють сезон. Хоча вже тепер очевидно, що економія суттєва.

Припускають, що запасів торфу Лохвиччині для обігріву вистачить на 50 років. Обладнання для газу в котельнях залишають, його можна буде при потребі підключити.

У Миргороді місцева влада із чеськими технологами підготувала проект альтернативного теплозабезпечення. Він дозволить утричі економити витрати на газ.

У місті планують збудувати котельню, яка б працювала на соломі. Реформи проводитимуть на кошти різних грантів. Також хочуть виробляти газ зі сміття. Місцеве сміттєзвалище переповнене та постійно горить. Поряд із ним є і молочна ферма в Біликах. Планують установити на смітнику реактор, який вакуумним способом перероблятиме у газ непотріб і відходи молочної ферми. Очікують, що установка перероблятиме до 300 кг сміття за годину. За прогнозами 1 т непотребу даватиме близько 700 кг газу і до 300 кг твердого палива.

Хочуть виробляти газ зі сміття

Печі, які працюють на торфі, відходах дерева, почали випускати в Гадячі. Їх виготовляє Гадяцький вентиляторний завод "Горизонт". Назва печі — "Теплина". Це суцільна металева конструкція із трубками, через котрі виходить тепле повітря. Якщо в холодному домі розтопити таку піч — за півгодини буде тепло. Працює піч за принципом тліючого горіння. Однієї закладки дров чи торфу вистачає на 6–8 годин. Нею можна опалювати промислові та побутові приміщення, майстерні, дачі, теплиці.  Коштує піч 2–4 тис. грн.

На Полтавщині альтернативні джерела опалення почали використовувати з 2003 року.

— Піонером була обласна психіатрична лікарня, де корпуси почали опалювати печами на твердому паливі, — розповідає заступник начальника обласного управління житлово-комунального господарства Олександр Тонков. — Зараз, крім Миргорода, хочемо запустити таку котельню в Комсомольську. Вона буде працювати на обігрів води. Топитимуть її також торфом і дровами. Плануємо використовувати альтернативне опалення для обігріву Інституту підвищення кваліфікації в Полтаві та будинку для літніх у Горбанівці. Хоча альтернативне опалення добре, та не треба кидатися в крайнощі. Газ в Україні все-таки є.

Зараз ви читаєте новину «Котельні переводять на торф і солому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути