пʼятниця, 11 квітня 2008 16:10

Костянтин Гревцев розробляє персональні герби

Художник із Полтави Костянтин Гревцев, 57 років, розробив на замовлення вісім родинних гербів.

— Ще в 1989 році, коли працював у кримському інституті "Реставрація", натрапляв на старовинні герби. Зацікавився й почав вивчати символіку, — розказує чоловік.

Герб має відображати родовід хоча б до третього коліна, характер замовника, його інтереси. Усе це передається знаками.

— Наприклад, батько був запальний, агресивний. Тоді може з"явитися якась зброя, — продовжує Гревцев. — У роду мали поетів, науковців — буде книга. Вона зображена розкритою — це спілкування, знання. Закрита означає замкнутість. По жіночій лінії береться мало. Але якщо в роду жінка — сильна, вольова, є сенс увести це в герб — знак троянди.

Будь-хто може зробити собі герб. Недворянський називають цивільним або бюргерським.

— Захотілося людині свій герб — це її право, — говорить художник. — Я сам із дворянського роду. Мій прадід — француз де Грев"є. Але за радянських часів були втрачені всі документи. Фамільного герба не бачив, тому відтворити не зможу.

Розробка ескізу коштує від 500 грн. Складний малюнок — 1250–1500. Київські художники за розробку герба беруть від 3 тис. грн.


Персональні герби держава не реєструє

В Україні герби реєструють недержавні організації: Українське геральдичне товариство, Хмельницько-Подільський, Харківський геральдичний колегіуми.
— Єдина правова можливість реєстрації персонального герба — оформлення авторського свідоцтва на твір образотворчого мистецтва, — каже директор Геральдичної палати в Києві Олексій Руденко. — Нічим іншим сучасний герб не є. Він не свідчить про статус, не дає жодних прав чи привілеїв.
За реєстрацію авторського права Держдепартамент інтелектуальної власності візьме 60 грн. У Росії ця послуга у 20 разів дорожча.
До матрикулу Всеросійського геральдичного товариства занесені герби колишнього президента України Леоніда Кучми, голови Партії Регіонів Віктора Януковича. Значиться там і герб Олени Радуль (Глова) з Кобеляк Полтавської області.

Зараз ви читаєте новину «Костянтин Гревцев розробляє персональні герби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути