Ексклюзиви
пʼятниця, 03 жовтня 2008 07:12

Ікона Миколая зцілила Катерину Малохліб

До чудодійної ікони з образом святителя Миколая в селі Більськ Котелевського району приїжджають прикладатися паломники із Полтавщини, сусідніх областей. Ікона зцілює від різних хвороб. Образ зберігається в Кирило-Мефодіївській церкві.

— У серпні я вже майже не вставала із ліжка. На нирці видалили кісту. Після операції із кожним днем ставало гірше й гірше. Нічого не могла їсти. Тільки манночку на водичці пила, — розповідає жителька села Більськ Катерина Малохліб, 63 роки. — А потім одного дня чи то мені наснилося, чи то привиділося, я вже й сама не знаю, як святитель Миколай торкається моїх боків. Зразу тепло так зробилося і легко. Коли відкрила очі, вже нічого не боліло. Я почала поправлятися. Отець Борис сказав, що тиждень молився за мене перед іконою.

Настоятель Кирило-Мефодіївської церкви ієрей Борис Рибаков, 32 роки, називає це зціленням.

Ікона святителя Миколая розмірами 50х60 см. Вона висить у храмі на покутті. Священик уперше побачив її на Водохреща в 2002-му в оселі місцевої жительки Анастасії Грициної, коли освячував хати.

Жінка переїхала до Більська із Зінькова. Ікону знайшла на горищі.

— Вона висіла в кутку. Я зразу її помітив, — згадує отець Борис. — Зображення на ній було тьмяне, аж зеленкувате. Я навіть не міг зрозуміти, який святий на ній написаний.

Коли відбувається служба, ікона починає сяяти

Ієрей уже вийшов із будинку, але повернувся й попросив жінку нікуди не дівати ікону. Того ж року перед Великоднем люди в селі почали говорити, що ікона оновлюється.

— У четвер я пішов подивитися на диво, — продовжує священик. — Ікона поновлювалася фрагментами. Спочатку посвітлішав лик Миколая й одяг. Потім і все інше засяяло позолотою.

Оновлення відбувалося три дні. У суботу ікону віднесли до храму. Так захотіла Анастасія Грицина. У 2005 році жінка померла.

Настоятель церкви ще два тижні не знімав з ікони скла, де було повно павутиння та пилюки.

Недавно до церкви приводили трирічну дівчинку, яка, як тільки переступала поріг будь-якого храму, кричала та плакала.

— Її тут так викручувало, що аж страшно було, — згадує Рибаков. — Ми піднесли дитину до святителя Миколая, читали молитви. А потім її як сіпнуло — і вона вмить заспокоїлася та заснула.

Одного разу до храму приїхав депутат із Харкова. Довго молився перед образом. А через кілька тижнів повернувся й подарував церкві дзвони. Хвалився, що справи в нього налагодилися і на роботі, і в сім"ї.

Люди розповідають, коли відбувається служба, ікона починає яскравіше сяяти.

Оновленій іконі за 100 років. Написана вона на дереві, вкрита фольгою та склом. На початку минулого століття в Більську було дві церкви — Кирило-Мефодіївська та Успіння Пресвятої Богородиці. Коли їх розібрали — парафіяни забрали ікони по домівках. Припускають, так чудотворний образ потрапив до попередніх власників будинку Анастасії Грициної.

Зараз ви читаєте новину «Ікона Миколая зцілила Катерину Малохліб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути