понеділок, 05 вересня 2011 07:30

Діти сліпнуть через ігри на мобільних телефонах

Автор: Фото: Сергій РИБАЛКО
  Офтальмолог полтавської дитячої поліклініки №2 Наталія Лук’яненко перевіряє зір 7-річному Єгору. Він прийшов на медогляд 25 серпня
Офтальмолог полтавської дитячої поліклініки №2 Наталія Лук’яненко перевіряє зір 7-річному Єгору. Він прийшов на медогляд 25 серпня

До початку вересня медики оглянули 200 тис. учнів області. Це близько 90% усіх школярів. Більшість мають сколіоз і короткозорість, хвороби шлунка і серцево-судинної системи.

25 серпня у полтавській дитячій поліклініці №2 у мікрорайоні Сади-2 черг у коридорах немає. Біля кабінету окуліста сидить 38-річна Галина, тримає за руку другокласника Єгора, 7 років.

— Можна було і в школі пройти медкомісію, ми відказалися. І не прогадали, — розповідає. — Торік дитину затягали у чергах, лікарі толком не дивилися. Тепер народу майже немає, нормальне чєловєчєске отношеніє.

Минулого року школярів оглядали влітку у лікарнях. Цьогоріч комісії їздили по школах. Розпочали із січня. Хто не встиг обстежитися, може пройти медогляд у вересні.

— Майже всі діти страждають на хвороби опорно-рухового апарату, — говорить 30-річна Ольга Бастаногова, головний педіатр області. — Тільки в Полтаві їх близько третини. Далі проблеми з очима, гастрити, серцево-судинні і захворювання нервової системи. Цього року психіатрія ледь не вийшла на перше місце. Багато дітей мають психічні розлади.

Найбільше слабих школярів у Зіньківському районі. Половина мають хвороби очей та опорно-рухового апарату. У Шишацькому частіше скаржаться на серце і кровообіг, у Кременчуцькому — на проблеми зі шлунком. Найменше хворих дітей у Кобеляцькому, Семенівському, Карлівському і Гребінківському районах.

— Сколіоз виникає, бо діти постійно горбляться, а шкільні парти не відповідають віку і зросту, — каже 55-річна Наталія Кінаш, головний лікар обласної дитячої лікарні. — Проблеми зі шлунком через нерегулярне або неякісне харчування. Багато хвороб пов'язані з екологією, ненормованим днем і малорухливим способом життя. Сліпнуть, бо більшість дня проводять у школі, а класи погано освітлені. Приходять додому, відразу всідаються за комп'ютер. Половина дітей піде в основну групу на фізкультурі. Решті навантаження протипоказані.

Окулісти кажуть, діти псують зір через мобільні телефони.

— Здоров'я псують у школі. Діти багато читають, пишуть, постійно сидять в інтернеті, мало гуляють. Якщо до цього кожного дня грати в ігри на мобільному, через рік школяр одягне окуляри, — пояснює офтальмолог Наталія Лук'яненко, 38 років, із полтавської дитячої поліклініки.

Лікарі радять слідкувати, щоб дитина не сиділа за комп'ютером довше 30 хв. на день. Відстань від очей до зошита має бути 30–40 см. Їсти бажано п'ять разів на день. У сім'ї при малечі уникати сварок. Це попередить психологічні травми.

Вправи від короткозорості повторюють по шість разів

Для профілактики короткозорості лікарі радять спеціальні вправи. Виконують їх чотири рази на день або щогодини під час навчання у школі. Кожну вправу повторюють по шість разів. Спочатку треба подивитися вгору-вниз, вліво-вправо. Потім зробити кругові рухи очима за і проти годинникової стрілки. Швидко заморгати. Скосити очі в лівий кут, по прямій перевести погляд вгору. Зробити те саме в протилежному напрямку. Заплющити очі і розслабитися. Потім подивитися на предмет, що неподалік. За 5 с відвести погляд удалечінь. Старатися роздивитися найменші або максимально віддалені предмети.

 

Зараз ви читаєте новину «Діти сліпнуть через ігри на мобільних телефонах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути