пʼятниця, 16 травня 2008 17:50

Олексій Кваша знайшов 12 тисяч родичів

Автор: фото: Олена ЛУЦЕНКО
  Полтавка Лариса Баклан в обласній бібліотеці показує своє родинне дерево. Про рід вона написала книжку у віршованій формі
Полтавка Лариса Баклан в обласній бібліотеці показує своє родинне дерево. Про рід вона написала книжку у віршованій формі

15 травня в Полтавській обласній бібліотеці ім. Котляревського відкрилася виставка родоводів. На неї привезли 18 родинних дерев із 10 районів області. На них можна дивитися до кінця травня, вхід вільний.

57-річний Олексій Кваша із села Мартинівка Гадяцького району намалював родинне дерево на 24 ватманах. На виставці воно було найбільшим.

— Углиб дерево роду пускається всього на 357 років і сягає 1651 року, — ділиться Кваша. — В основі дерева роду стоїть перший Ярема Кваша — літописець козацького отамана Івана Сірка. Ярема емігрував у Польщу. Він поміняв фамілію і став Кваша-Нєвський. Пройшовши через три-чотири коліна, вирисовується наш родич у Польщі — перший презідєнт Кваснєвський. Єслі б мені дали доступ до польських документів, я б зумів це доказать.

Кваша знайшов понад 12 тис. родичів.

— 20 років адського упорного труда, — веде далі. — Останні два місяці я спав дві години на місяць, щоб доробить дерево роду. І тєм нє мєнєє, вигляжу нормально, хотя маю 57 болячок.

Упевнений, що його родичі — голова Полтавської облради Олександр Удовіченко і прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко:

— Нада щитать, хто вони мені, й лізти в церковні архіви. Мої родичі — і Тарас Шевченко, і Іван Мазепа, і білогвардійський генерал Андрій Шкур, генерал дівізії "Галичина" Микола Крат. Були гєнєрали, які в Колчака служили. Мої далекі предки — багаті цукровари Терещенки, які правили в Україні і репресовані повтікали за границю. Зараз мої родичі є в Польщі, Канаді, Ізраїлі, США, Австралії, Англії, Франції і в багатьох інших країнах.

70-річний Володимир Олешко із Машівки працює над родинним деревом із підліткового віку. Має виписки з архівів, написав про історію роду два томи книг. Створив родинний герб.

— Олешки — вихідці з Січі, козаки. У 1776-му наші Олешки переїхали на Полтавщину. Були хліборобами і сумлінно працювали. У нашому роду була Мотря — це моя прабабушка. Вона попова дружина, грамотна жінка, започаткувала родинне дерево. Дожила до 106 років. Я зрозумів, що треба донести до покоління, хто ми і звідки.

Найближчим часом Володимир Олешко хоче зібрати з"їзд усієї рідні.

— Багато дітей на світ ми пустили. Нас об"єдналося триста сімей. На першому з"їзді в 1991 році приїхало тільки 104, — ділиться. — Ще хочемо зробити закон родової честі.

Конкурс родоводів у Полтаві проводять уперше. Його організувало обласне товариство політв"язнів і репресованих. За умовами, треба було принести родинне дерево не менш як на п"ять поколінь. Цьогоріч від учасників не вимагали жодних документів на підтвердження даних. Наступного року це буде обов"язковим.

Зараз ви читаєте новину «Олексій Кваша знайшов 12 тисяч родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути