пʼятниця, 18 липня 2008 18:33

Адміністративний суд прийняв 3 тисячі заяв дітей війни

71-річна Людмила Семенова прийшла до Полтавського окружного адміністративного суду на вул. Кондратенка, 6 о четвертій ранку. Вона хоче подати позовну заяву на Пенсійний фонд.

— У черзі я сто двадцята за списком, — розповідає жінка. — Заяви почнуть приймати з 14.00. Не знаю, чи пройду сьогодні. У газеті "Товариш", яку випускають соціалісти, у травні був опублікований зразок заяви. У ній написано, що за 2006-й і 2007 роки Пенсійний фонд заборгував дітям війни по 2733 гривень. Надруковану заяву мені дали в міськвиконкомі. Із січня цього року отримую 48 гривень щомісяця.

У четвер о 10.00 у черзі до адмінсуду записалися 417 чоловік. Люди стоять і сидять на цементних східцях біля входу до установи, в коридорах і на сходах у приміщенні.

— Ми відкрилися 1 липня, — говорить головний суддя адмінсуду 50-річний Федір Соколенко. — Ремонт у приміщенні ще не завершився. Немає питної води, туалетів. Людям нікуди сісти. Із 2 липня прийняли три тисячі позовних заяв. Щодня приймаємо 100–150. Якщо так триватиме ще хоча б два місяці, робота суду паралізується. Ми фізично не можемо розглянути подані заяви в установлений законом термін.

За підрахунками Соколенка, якщо із 190 тис. дітей війни, які мають право на надбавку, заяви подадуть 100 тис. і на розгляд однієї справи витрачатимуть 15 хв, то при 6-годинному робочому дні без вихідних і відпусток суддя розглядатиме їх 11 років. Нині в адмінсуді працює 5 суддів.

— Люди мають шанс отримати гроші, якщо кошти на виплати надбавок будуть передбачені в законі про Держбюджет на 2008 рік, — пояснює перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в області Галина Черноштан. — За законом, діти війни мають право на виплату надбавки в розмірі 30 відсотків од мінімальної пенсії. Але 2006 року законом про держбюджет призупинили виплату цих надбавок. У 2007-му передбачили тільки виплати дітям війни, які мають групу інвалідності. У травні цього року Конституційний суд визнав такі рішення незаконними. Але мова йшла тільки про бюджет 2007-го.

На 2008-й передбачені виплати дітям війни в розмірі 10% від прожиткового мінімуму.

— Ці гроші ми платимо, починаючи з 1 січня, — веде далі Черноштан. — На сьогодні це 48,2 гривні.

Зараз ви читаєте новину «Адміністративний суд прийняв 3 тисячі заяв дітей війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути