пʼятниця, 04 червня 2010 03:39

"Янукович іще не став президентом України"

Сьогодні, 4 червня, виповнюється 100 днів президентства Віктора Януковича. Про те, що він зробив за цей час, говоримо з політологом Вадимом Карасьовим, 54 роки.

— Янукович підписав угоди по Чорноморському флоту і про ціну на газ. У цьому він поступив як президент-егоїст. Думав, як протриматися при владі 10 років. Тому пішов хибним шляхом. Флот — це пляма на перших 100 днях президентства.

Віктор Янукович змінився, відколи став главою держави?

— Ви чекали, що він одразу спробує стати президентом всієї країни? Зробить крок назустріч Західній Україні, як Кучма? Цей варіант не підходить ні країні, ні Януковичу. Україна опинилася перед дефолтом. Криза поставила б серйозний знак питання на президентстві Януковича. Тому він зробив усе, щоби зняти проблеми бюджету, боргів та ціни на газ. У той спосіб, у який зміг. Віддав Росії Крим до 2042 року.

Чим він керувався?

— Для нього це не проблема. Янукович — президент економічно-господарського типу. Для нього головне — економіка. На інших питаннях він не досить розуміється. Влада поставилася до угоди "газ в обмін на флот" як до банальної торговельної операції, а не геополітичної проблеми.

Кучма говорить, що Янукович продовжує його стратегічний курс.

— Можливо, Кучма має на увазі ознаки багатовекторності у зовнішній політиці. Янукович побачив, що Росія чекає не тільки поступок по флоту. А хоче набагато більше, ніж можуть віддати Янукович і олігархічна група, яка за ним стоїть. І почав схилятися до багатовекторності.

Кучма може говорити і про те, що Янукович почав шукати підтримки в Західній Україні.

Президент порозуміється із цією частиною країни?

— Якби він зараз шукав підтримки на Заході, то не знайшов би її. І міг би втратити своїх виборців на Сході й Півдні. За 100 днів Янукович іще не став президентом України. Але якщо в економіці будуть успіхи, Західна Україна змінить своє ставлення до нього. Друга проблема: як знайти оптимум у відносинах із Росією. Влада має розуміти: як тільки занадто зблизиться з Москвою, втратить Львів. Треба вибирати, що краще.

Поїздка до Львова — це спроба знайти спільну мову?

— Влада відчуває небезпеку. Отримавши карт-бланш від Москви, можна втратити західноукраїнську громаду. А це влада бізнесу. В Кабміні всі мільйонери і мільярдери. Їхній шкурний інтерес починає працювати на Україну. Вони розуміють, чого будуть варті, якщо Україна цілком опиниться в сфері впливу Москви. Після візиту Медведєва почали розмірковувати як націоналісти. Але з іншого боку, допускають законопроекти, які працюють проти національної консолідації. Наприклад, закон про мову.

Міг би бути інший прем"єр. Янукович міг би уникнути тиску Путіна і Медведєва

Яких помилок за 100 днів припустився Янукович?

— Найбільша — сумнівно створив коаліцію та отримав знижку ціни на газ в обмін на флот. Питання розрулене — з економічної точки зору. Але не з державно-національної. Бо половина країни з цим не погоджується. Потрібно було формувати широку коаліцію за участю всіх гравців, які розуміють складність економічної ситуації. Треба було консолідувати еліту. Міг би бути інший прем"єр — Яценюк, Тігіпко, Ющенко. Янукович міг би уникнути тиску Путіна і Медведєва. Сказав би: це справа прем"єра, а не моя. І Україна могла б не пролонговувати угоду. Очевидно, Янукович побоявся конкуренції з прем"єром.



4


СТІЛЬКИ казусів трапилося з Віктором Януковичем за перші 100 днів його президентства. 27 травня у Львові переплутав слова. Запропонував провести зимові Олімпійські ігри на Буковині. Потім заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман уточнила, що він мав на увазі гірськолижний курорт Буковель. 17 травня обмовився на спільній прес-конференції із російським президентом Дмитром Медведєвим. Замість слова "делімітація" сказав "демілітація нашого водного кордону". Того ж дня у парку Слави на нього впав вінок. 25 лютого, коли Янукович ішов на інавгурацію, стулка вхідних дверей Верховної Ради почала закриватися перед ним.

Перші укази Віктора Януковича

1-й указ — "Про перейменування Секретаріату президента на Адміністрацію президента"

2-й указ — "Про призначення Сергія Льовочкіна на посаду глави Адміністрації президента"

3-й указ — "Про призначення Ганни Герман заступником глави Адміністрації президента"

4-й указ — "Про призначення Ірини Акімової заступником глави Адміністрації президента"

5-й указ — "Про призначення Андрія Кравця головою ДУСі"

Перші укази Віктора Ющенка

1-й указ — "Про першочергові заходи для посилення соціального захисту громадян України"

2-й указ — "Про невідкладні заходи для забезпечення повернення втрачених заощаджень громадян"

3-й указ — "Про підвищення розміру разової допомоги при народженні дитини"

4-й указ — "Про критерії оцінки діяльності керівників місцевих державних адміністрацій"

5-й указ — "Про скорочення термінів військової служби"

Зараз ви читаєте новину «"Янукович іще не став президентом України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути