вівторок, 16 березня 2010 16:10

ЄС придумало план спасіння Греції

ЄС придумало план спасіння Греції

Міністри фінансів країн єврозони розробили механізм допомоги Греції, який дозволить при необхідності врятувати країну від дефолту. Втім, вважають чиновники, план цей не знадобиться. Останні кроки Греції за зниження бюджетних витрат дозволяють їй самостійно робити запозичення на ринку.

Запропонований механізм буде представляти собою "скоординовану акцію на європейському рівні", в якій візьмуть участь всі країни єврозони. Правда, офіційно поки не оголошено ні про розмір можливої допомоги, ні про масштаби участі в програмі окремих держав.

"Ми уточнили технічні механізми, що дозволяють нам здійснити скоординовані дії, які можуть бути швидко запущені, якщо буде потрібно", - розповів у понеділок ввечері журналістам прем"єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер.

За його словами, "механізм не буде включати в себе надання кредитних гарантій". План буде представляти собою "скоординовану акцію на європейському рівні, в рамках якої Греція отримає доступ до допомоги на двосторонній основі". При цьому, відзначив Юнкер, в акції візьмуть участь всі країни єврозони.

Втім, механізм буде запущений тільки у разі потреби. "Ми як і раніше вважаємо, що він не знадобиться", - сказав Ж.-К. Юнкер. Та й сам "потопаючий" про порятунок не просив.

"Греція не зверталася за допомогою", - стверджує міністр фінансів Австрії Йозеф Пролл.

При цьому подробиці розробленої програми не повідомляються. Як випливає із заяв інших міністрів, чиновники все ще фіналізують умови надання допомоги і остаточне рішення щодо механізму буде ухвалене міністрами фінансів всіх 27 країн Євросоюзу.

Міністри говорять, що останні кроки Греції за зниження бюджетних витрат дозволяють країні самостійно робити запозичення на ринку. У березні Греція провела успішне розміщення держоблігацій, що трохи знизило напругу пристрастей навколо країни. Однак у квітні-травні Афінам доведеться зайняти ще 20 млрд євро.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «ЄС придумало план спасіння Греції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути