середа, 17 лютого 2010 08:26

Інавгурація Януковича відбудеться 25 лютого

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко виходить із комітетів Верховної Ради після зустрічі з нардепами-”нунсівцями” у вівторок. Вона просила їх об’єднатися проти Віктора Януковича, який нібито замислив антиукраїнський переворот
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко виходить із комітетів Верховної Ради після зустрічі з нардепами-”нунсівцями” у вівторок. Вона просила їх об’єднатися проти Віктора Януковича, який нібито замислив антиукраїнський переворот

Учора на 9.00 народні депутати з блоку "Наша Україна — Народна самооборона" призначають зустріч прем"єр-міністрові Юлії Тимошенко. Пропонують прийти на вул. Грушевського в комітети Верховної Ради, що навпроти парламенту й за 500 м від уряду.

О 8.45 біля входу до комітетів кілька жінок із лопатами прибирають сніг. Чоловік вибиває лід біля бордюрів, аби авто Тимошенко могло припаркуватися. Один за одним сходяться "нунсівці". З охоронцем приходить Кирило Куликов, Тарас Стецьків, Іван Заєць. Під"їжджає на сріблястій "ауді" Юрій Кармазін, на БМВ — Олесь Доній. За 5 хв. до дев"ятої з машини виходить лідер Компартії Петро Симоненко.

— Ви теж на зустріч із Тимошенко? — запитують його журналісти.

Головний комуніст з-під лоба суворо дивиться, вдає, що не чує і хутко заходить усередину.

— Большая просьба не фотографировать, когда Юлия Владимировна будет выходить с машины и когда будет садиться, — просить журналістів охоронець Тимошенко й додає в мікрофон, прикріплений у рукаві піджака: — Внутри уже достаточно людей.

О 9.20 вул. Грушевського від Кабміну до Верховної Ради перекривають даїшники. Із машиною охоронців і двома авто міліції на чорному "мерседесі" приїжджає 49-річна Юлія Тимошенко. Вона сидить поруч із водієм у світло-бежевій сукні, такого ж кольору пальті й туфлях. Коли починає виходити з машини, із ніг падає срібляста мобілка "нокіа". Охоронець швидко її підіймає і поправляє сукню, яка задирається.

Біля дверей до прем"єрки підбігають дві жінки в хустках, на вигляд 40 і 60 років. Із собою мають дві клітчасті сумки. Молодша просить у Тимошенко допомоги.

— Я поспішаю, — каже глава уряду і йде всередину до депутатів.

Жінки залишаються чекати на вулиці. Розповідають, що приїхали із Черкащини. Відмовляються говорити конкретніше звідки та назвати свої імена.

Не фотографировать, когда Юлия Владимировна будет выходить с машины и когда будет садиться

— У нас роботи в селі нема, сахарний завод зупинили, — каже старша. — Роботи нема навіть на фермі. То от хочу попросити, аби Юлія Володимирівна помогла.

О 10.15 на вулицю виходить Віктор Тополов. Каже, що ні до чого з прем"єркою не домовилися. За кілька хвилин з"являється і Володимир Ар"єв, 34 роки:

— Тимошенко говорила, аби ми об"єдналися, щоб не дати Януковичу здійснити антиукраїнський переворот. Казала, що Янукович готується здати Росії українську газотранспортну систему, змінити Конституцію та плавно ввести російську мову. Сказала, що у відставку не піде і будуть суди.

Об 11 .00 виходить Тимошенко. До неї знову підбігають жінки й просять допомогти. Прем"єрка каже своєму фотографу Олександрові Прокопенку:

— Сашенька, дайте, будь ласка, ваші координати.

— У мене в хаті дитина хвора лежить, а топити нічим, — вслід Тимошенко схлипує старша жінка. — Я що, бомжувати сюди приїхала?

— Я вам залишаю людину, — прем"єрка ще раз показує на свого фотографа, сідає на переднє сидіння авто і їде до Кабміну.

Прохачки обступають Прокопенка, але той розводить руками і йде в напрямку уряду. Жінки переходять на протилежний бік вулиці до Верховної Ради, щоб поговорити з депутатами. Ті якраз голосують за призначення дня інавгурації Віктора Януковича на 25 лютого. Постанову підтримують 238 депутатів, із них 172 — від Партії регіонів, один "бютівець", 15 — від НУ-НС, 27 комуністів, 20 депутатів від Блоку Литвина та троє позафракційних.

Далі нардепи скасовують проведення 30 травня чергових виборів до місцевих рад. Тепер протягом тижня мають визначитися з новою датою.

Кулуарами парламенту йде "нунсівець" 52-річний Анатолій Гриценко. Розповідає, про що говорили на зустрічі з Тимошенко:

— Вона запевняла, що не піде у відставку і сказала, що готова до кадрових змін в уряді.

— Тимошенко пропонує кожній політичній силі, яка входить у блок "Наша Україна — Народна самооборона", проводити консультації по укріпленню й переформатуванню уряду, — доповнює Юрій Кармазін, 52 роки.

Зараз ви читаєте новину «Інавгурація Януковича відбудеться 25 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути