четвер, 15 жовтня 2009 07:38

"Регіонали" забрали з архіву документи стосовно дачі Януковича

Справа щодо повернення в державну власність урядової резиденції "Межигір"я" може затягнутися. Кілька тижнів тому депутати з Партії регіонів вилучили з архіву райдержадміністрації Вишгорода Київської області документи, що стосуються "приватизації" колишньої держдачі. Нагадаємо, що на 140 га заповідної землі в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київщини на вул. Івана Франка, 19 облаштував свою резиденцію лідер "регіоналів" Віктор Янукович.

Кілька тижнів тому документи щодо "приватизації" держрезиденції зажадав керівник тимчасової комісії з розслідування справи про затримання Бориса Колеснікова 2005 року "регіонал" Микола Джига. Він так і не пояснив, навіщо вони йому знадобилися. Інші члени комісії, наприклад, "бютівці" Святослав Олійник і Сергій Власенко не бачать логіки в діях Джиги. Олійник підкреслив, що депутати уповноважені отримати тільки ту інформацію і документи, що безпосередньо стосуються предмету розслідування.

Джига передав документи до Генпрокуратури. Сергій Власенко, намагаючись отримати їх назад, наштовхнувся на перешкоду. Генпрокуратура відмовляє, мотивуючи це "відсутністю правових підстав". Заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев раптом згадав, що Конституційний суд визнав неконституційним Закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну слідчу комісію і тимчасові слідчі комісії Верховної Ради України". Отже, члени цих комісій взагалі не мають жодних прав, зокрема на отримання офіційних документів. Але, мабуть, на "регіонала" Миколу Джигу вердикт КС не поширюється: він отримав документи в адміністрації Вишгорода. Потім Генпрокуратура прийняла їх у Джиги і не поцікавилася, на яких законних підставах йому вдалося їх добути.

Відсутність документів може затягнути повернення "Межигір"я" у держвласність

Нагадаємо, що люди Януковича намагалися отримати документи щодо резиденції ще кілька місяців тому, коли ввірвалися в НАК "Надра України". Адже до того, як "Межигір"я" перейшло в приватні руки, воно перебувало на балансі саме цього підприємства. Тепер документи на право власності раптом "зникли" з райради Вишгорода й осіли в ГПУ. Мабуть, Генпрокуратура і не збереться нікому їх надавати. Принаймні, до президентських виборів.


На думку депутатів-"бютівців", вилучення документів — ініціатива Януковича, якому не потрібен зайвий галас навколо резиденції. Він піде на все, щоб папери не оприлюднили.

То ж чи буде урядова резиденція, в якій традиційно приймали зарубіжні делегації та проводили конференції, повернена державі? Заступник міністра юстиції Євген Корнійчук каже, що відсутність документів може затягнути повернення "Межигір"я" у держвласність. Але уряд зробить усе, щоб отримати хоча б копії цих документів і довести справу до кінця. Корнійчук звернувся до спікера парламенту Володимира Литвина з проханням їх надати.

Вищі чини в МВС і політологи переконані, що успіх у поверненні "Межигір"я" до складу держвласності повною мірою можна буде вирішити лише після перемоги Юлії Тимошенко на президентських виборах. Інакше державі назавжди доведеться розпрощатися з цим історичним об"єктом.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" забрали з архіву документи стосовно дачі Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути