середа, 12 серпня 2009 08:24

Медведєв відклав приїзд посла в Україну

Президент Росії 43-річний Дмитро Медведєв відклав приїзд до України нового посла — 55-річного Михайла Зурабова. Про це він написав у відкритому листі до глави нашої держави Віктора Ющенка.

"Проблемы в двустороннем сотрудничестве, конечно, существовали и ранее, — пише Медведєв. — Однако то, что мы наблюдаем в годы Вашего президентства, нельзя воспринимать иначе, как отход украинской стороны от принципов дружбы и партнёрства с Россией, закреплённых в Договоре 1997 года. Ситуация не только не выправляется, а напротив, деградирует".

Звинувачує Секретаріат президента в тому, що його дії призвели до низки антиросійських подій. Зокрема, називає минулорічну російсько-грузинську війну в Південній Осетії. Мовляв, українська сторона досі постачає зброю в Грузію. Незадоволений Медведєв і тим, що наша влада веде курс на вступ до Північноатлантичного альянсу. Йому не подобається, що масовий голод 1932–1933 років в Україні називають геноцидом. Медведєв вважає, що російську мову в нас утискають і що Київ хоче розірвати економічні зв"язки з Росією, насамперед в енергетиці.

— У цьому криється намір російської сторони і надалі загострювати двосторонні відносини з Україною, — каже колишній міністр закордонних справ 71-річний Анатолій Зленко. — Тепер доведеться важко вирішувати нагальні питання між країнами. Це дріб"язкові ігрища, які не свідчать про те, що в Росії є якась цільна політика щодо розвитку відносин. Тому вдаються до таких дріб"язкових заходів, як відкладання приїзду посла. Це не може позитивно сприйматися в Україні.

Колишній посол України в США, Канаді та Ізраїлі, директор Інституту сталого розвитку Юрій Щербак, 74 роки, каже:

— Це зневага і до Ющенка, і до України, бо висловлюється недовіра до легітимно обраного народом президента.

Каже, що неправильно відкладати приїзд Зурабова до України.

Це дріб"язкові ігрища

— Це нонсенс! — говорить Щербак. — Цією заявою показано, мовляв, ми в руки президента Ющенка не хочемо віддавати московські вірчі грамоти. Це втручання у виборчу кампанію, щоб залякати претендентів на президентство, щоб вони і не думали вести незалежну українську політику. Але все це виглядає сміхотворно.

Тиждень тому Віктор Ющенко погодився на призначення Михайла Зурабова послом Росії в Україні. Хоча до цього майже два місяці мовчав і не підписував агреман — попередню згоду держави на прийняття дипломата. До останнього Зурабов працював радником Медведєва. Із 2004 по 2007 рік був міністром охорони здоров"я і соціального розвитку Росії. Його називають "людиною російського прем"єра Володимира Путіна".

Зараз ви читаєте новину «Медведєв відклав приїзд посла в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути