Ексклюзиви
четвер, 30 травня 2013 18:37

"Золотій молоді" не вистачило заводів і пароходів, то вони хочуть взяти живим товаром - нами"- підприємці
7

Фото: Фото: Ольга Камєнєва

До конференц-зали Українського дому заходить лідер "УДАРу" Віталій Кличко. Стає у кутку і опирається на двері. 15 хв. тому тут почався Всеукраїнський З'їзд малого та середнього бізнесу.

Виступає нардеп від "УДАРу", голова Всеукраїнського об'єднання підприємців малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан. За довгим столом поруч сидять троє чоловіків. Серед них — голова Ради підприємців Леонід Козаченко. Продан одягнута у білу сукню, на шиї прикраса із вишитими бісером різнокольоровими квітами. Кличка не помічає. У залі всі місця зайняті підприємцями із різних міст.

Кличко стискає у руках червону папку із символікою партії, уважно слухає доповідь.

- Ні для кого не таємниця, що бізнес-клімат в Україні не можна назвати сприятливим, - каже Продан. Люди перешіптуються та кивають головами. - Ми запросили сюди представників усіх парламентських фракцій і вони прийшли. А от представників Кабміну та Адміністрації президента нема. Можемо зробити висновки: хто захотів — той прийшов. А хто ні...

- Аякже, нема, - штовхає ліктем сусіда чоловік років 40, сидить в останньому ряду. - Чого їм сюди пхатися? Ми ж - не олігархи.

Продан дивиться у зал.

- Сюди прийшов лідер "УДАРу", - вказує рукою на Кличка. - Може запросимо його виступити?

Козаченко киває головою. Кличко робить півкроку вперед, а тоді дивиться на людей. Ті голосно аплодують. Тоді він підіймається на сцену, виступає 10 хв. Говорить про законопроекти, які "УДАР" подав на розгляд Верховної Ради.

- Я займався малим та середнім бізнесом, можна сказати. Усі проблеми знаю, - підсумовує.

- А можна питання, - кричать хтось із зали. - А ви отримали вишиванку, яку ми вам передали?

Кличко здивовано знизує плечима. З крісла у третьому ряду підіймається голова Спілки підприємців із Білої Церкви Людмила Яценко.

- Тижні три тому на Колегії соцполітики і праці передали свою пропозицію знизити єдиний соціальний внесок до 15 відсотків, - каже вона. - А щоб в бюджет гроші поступали придумали влаштовувати соціальні ярмарки. Передали свої пропозиції разом із вишиванками головам усіх фракцій. Будете підтримувати наш проект? Вишиванка підійшла за розміром?

Кличко киває.

- Зменшенням внеску ми займаємося, - відповідає і замовкає на кілька секунд. - Друге: ви мені скажіть, кому ви передали ті вишиванки? Бо я їх так і не бачив.

В залі гучно сміються.

- Королевській? То я її наступний раз спитаю, де вишиванки поділа, - продовжує він.

Зал знову вибухає сміхом.

О 12.00 Кличко покидає з'їзд. Каже, що буде готуватися до акції "Вставай, Україно!" у Донецьку.

Дві години виступають підприємці. Говорять про адміністративний тиск на бізнес, величезні штрафи та необхідність гуртуватися. Продан спускається зі сцени. Стоїть поруч із двометровим паперовим стендом. Там підприємці записують свої здобутки. Перегорнуто вже 6 сторінок. На останній чорним маркером написано: "М. Чернігів. Кримінал хотів заволодіти нашим Центральним ринком. Ми вийшли на акції протесту до адміністрації, міської ради. Ринок відвоювали".

Із зали виходить Яценко. Тримає листівки із інформацією про ярмарки.

- Привезла три неділі тому вишиванки всім лідерам фракцій, - хвалиться літньому чоловікові. - Наші майстри вишивали кожному іншу. Розмір вибрали найбільший. Бо ж усі п'ять - чоловіки високі, крупні. Певне Королевська забула. То ж така порядна жінка. Має червоний диплом. А нещодавно включили телевізор. Так там Королевській порадили не ходити до Ради. Може її просто не пустили.

Жінка хихоче.

О 14.00 з'їзд закінчується.

- Зараз буде гімн України, - каже Продан. - Ви всі майте слова у папках.

На сцену виходить чоловік із віолончеллю. Грає гімн. Люди підіймаються і співають, чітко, але тихо.

У холі розставили сім столів, накритих білосніжною шовковою скатертиною. На них — бутерброди із ковбасою, сиром та шинкою. На невеличких тацях рогалики, вкриті цукровою пудрою, ватрушки та тістечка із кремом. Поруч мінеральна вода "Моршинська". За 2 хв. до кінця підприємці обліплюють столи.

Останнім виходить Козаченко. Його оточують троє жінок.

- Як у вас там, на Волині?- питає він. Одну з жінок обіймає за плечі.

- Да плохо, Леонид Петрович, - зітхає вона. - Все стоит, не работает. Ревет бизнес. Реве та стогне Дніпр широкий.

Голова спілки підприємців "Єдність" із Чернігова Ольга Жимолостнова тримає великий пакет. На ньому етикетка "Мушкетерський набір". Всередині дві шпаги з червоними рукоятками та маска на обличчя.

- Це іграшка для фехтування, вартість 15 гривень, - каже.- Підприємець купив її із декларацією, яка засвідчує її відповідність українському знакові якості, має накладні, все що треба. Але на маркуванні не було поставлено знак відповідності із кодом фабрики. І що б ви думали? Заплатив штраф за одну іграшку 2 780 гривень! Зараз закон змушує підприємця нести відповідальність, хоча він не має повноважень наносити такі знаки. За те, що виробник щось не так наніс — можна заплатити від 2 до 5 тисяч. І в законі не прописано за яких умов який штраф. Тобто один якийсь чиновник сам вирішує. Мені голова Держспоживнагляду області казав на пряму: в мене є завдання вийти на перше місце по штрафах.

Її співрозмовниця махає головою:

- Та то ужас.

Голова Київського міського осередку організації "Фортеця" Світлана Бойко виходить із Українського дому остання. Зупиняється на порозі.

- Влада не забула нам Майдану 2004, - говорить своєму супутнику. - Не забула і Майдану 2010. Цей закон "Про реєстрацію платіжних операцій". Вони нас змушують купувати касові апарати із модемами, які коштують біля 5 тисяч гривень. А модеми робить тільки один в Україні завод. Кому він належить? "Золотій молоді". А фірма, яка може обслуговувати касові апарати? Теж їм. "Золотій молоді" не вистачило заводів і пароходів, то вони хочуть взяти живим товаром — нами. Три мільйони підприємців, якщо куплять ті їхні модеми, то все — більше ні за що можна не переживати.

Зараз ви читаєте новину «"Золотій молоді" не вистачило заводів і пароходів, то вони хочуть взяти живим товаром - нами"- підприємці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути