четвер, 01 березня 2018 08:21

Закони Порошенка можуть серйозно зашкодити демократії в Україні - Freedom House

Закони Порошенка можуть серйозно зашкодити демократії в Україні - Freedom House
У Freedom House закликали Верховну Раду відкласти розгляд президентських законопроектів. Фото: REUTERS

Український парламент ризикує поставити під загрозу демократію в країні, якщо проголосує за законопроекти президента Петра Порошенка, які збільшать контроль інститутів громадянського суспільства.

Про це попередив директор програми "Європа та Євразія" у Freedom House Марк Берендт у заяві від 28 лютого.

"Рада ризикує серйозно зашкодити демократії в Україні, ухвалюючи законодавство, що додасть обтяжливого нагляду за організаціями громадянського суспільства та підірве ефективність роботи омбудсмена", - сказав Берендт.

Він наголосив, що Інститут омбудсмена втратить довіру, якщо кандидати представлятимуть політичні інтереси, а не самостійні програми прав людини. Це дозволить владі контролювати громадянське суспільство, як це роблять у Росії та Казахстані.

"Рада має выдмовитися або відкласти голосування з обох законопроектів до тих пір, поки вони не будуть відповідати міжнародним зобов'язанням в галузі прав людини в Україні, поки Венеціанська комісія оцінить їх наприкінці березня", - ідеться в заяві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну назвали найкорумпованішою країною в Європі після Росії

У липні 2017 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроекти про зміни до закону "Про Громадські об'єднання" та до Податкового кодексу. Вони передбачають посилення звітності неприбуткових організацій, зокрема, за освоєння міжнародної грошової допомоги, та відповідальність за помилки у таких звітах. Низка громадських організацій назвала ці законопроекти дискримінаційними.

Зараз ви читаєте новину «Закони Порошенка можуть серйозно зашкодити демократії в Україні - Freedom House». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути