четвер, 23 серпня 2018 11:17

Захід і Росія цинічно обманули - екс-президент підсумував Незалежність

Захід і Росія цинічно обманули - екс-президент підсумував Незалежність
Під час підписання Будапештського меморандуму. Фото depo.ua

Екс-президент України Леонід Кучма підсумував часи Незалежності і розповів про головні здобутки і провали влади.

"По-перше, держава вистояла. Навіть у надскладних умовах зовнішньої агресії Україна не здалася. Триває боротьба за поновлення територіальної цілісності, не обвалилася економіка, створена нова армія. По-друге, народилася нація, яка усвідомила себе. Сформувалося громадянське суспільство, яке багато у чому випереджає владу та еліту. По-третє, Україна зберігає підтримку цивілізованого світу. Всупереч деяким прогнозам, "втома від України" не настала. Ми лишаємося важливим елементом збереження світоустрою, що існує.", - розповів Леонід Кучма в в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Найбільші провали української влади були в тому, що не дотримувалися національних інтересів і хотіли догодити партнерам, у яких була тільки власна зацікавленість.

"Ми виявилися не готовими до того, що у світовій політиці такого рівня обіцянки можуть бути порожніми, що можливі такі лицемірство та цинізм. Те, як ми відмовилися від ядерної зброї та підписали Будапештський меморандум без справжніх гарантій безпеки від усіх великих держав. Ми (і я, і попередня влада, яка й розробляла цей документ) виявилися не готовими до того, що у світовій політиці такого рівня обіцянки можуть бути порожніми, що можливі такі лицемірство та цинізм.

Те, як владою була згаяна енергетика нації після Помаранчевої революції, як бездарно проводилася кадрова та економічна політика у 2005-2006 роках. Це привело не лише до ганебного падіння темпів зростання, але й до зневіри та апатії народу. Історичний шанс тоді було втрачено.

Те, як Януковичу дозволили узурпувати владу 2010 року, що привело до насильства над Конституцією, скасування політреформи, підписання Харківських угод, зрештою, і до відмови від асоціації з Євросоюзом. Якби суспільний спротив почався у момент цього фактичного перевороту, можливо, його наслідки були б не такими тяжкими".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кучма дав свій рецепт закінчення війни з Росією

На думку екс-президента Віктора Ющенка, Україна має п'ять гарантій країн ядерного клубу (на базі Будапештського меморандуму 1994 року США, Велика Британія і РФ гарантували Україні безпеку в обмін на без'ядерний статус. Пізніше до меморандуму приєдналися Франція і Китай. - Gazeta.ua). Коли востаннє Верховна Рада зверталася до Великої Британії як до країни-гаранта нашої територіальної цілісності й політичного суверенітету? Жодного разу.

Зараз ви читаєте новину «Захід і Росія цинічно обманули - екс-президент підсумував Незалежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути