понеділок, 29 лютого 2016 18:19

У Європі обговорюють, якою буде Верховна Рада

У Європі обговорюють, якою буде Верховна Рада

Верховній Раді потрібно оптимізувати роботу комітетів, а депутатам врегулювати свою роботу над законами.

Про це під час конференції в Європарламенті з реформи Верховної Ради сказав керівник місії по реформуванню Пет Кокс.

"Приїжджаєте до Києва на пленарне засідання. І того ж тижня проходить засідання комітетів. Таке є явище, що багато комітетів не засідають під час своєї роботи. Чому таке відбувається? Вони мають засідати, але не працюють. На практиці це перетворюється на фікцію. Наша пропозиція - віддавати перевагу головним пріоритетам. Якщо вже ви приїжджаєте до Києва, то працюйте тиждень на сесії, а тиждень у комітеті", - порадив Кокс.

Також він критикував депутатів за велику кількість поданих законопроектів. Сказав, що до Верховної Ради поступило 2,5 тисячі законодавчих ініціатив.

"Це можна назвати законодавчим цунамі. Обговорили тільки 7 відсотків пропозицій. До того ж у вас забагато комітетів для парламенту вашого розміру. В ідеалі кількість комітетів має відповідати кількості міністерств", - додав він.

"Саме з Верховної Ради почнеться відродження інституційної спроможності українських владних інституцій. Бо Верховна Рада України має стати взірцем демократичного процесу та гарантією реформ в країні", - зазначив у своєму виступі спікер Володимир Гройсман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геращенко розповіла, навіщо депутати летять у Брюссель

У конференції беруть участь багато нардепів. За словами одної з учасниць, Ірини Суслової, Кокс порадив переглянути підходи до етики та кодексу парламентарів.

"Він також зауважив, що необхідні зміни у системі голосування. Зокрема, потрібно зменшити бар'єр через відсутність достатньої кількості депутатів і зменшити поріг для ухвалення рішення", - написала Суслова у Facebook.

Live з Брюсселя

Live-включення з Брюсселя, де ми розпочинаємо вперше в історії Український тиждень в Європарламенті. Сьогодні буде презентований план дій щодо реформи Верховної Ради та перетворення її на сучасну європейську інституцію.Рішення, які будуть представлені в Європарламенті, дозволять вдосконалити процедури і якість підготовки законопроектів, налагодити ефективну взаємодію з урядом. Також вони націлені змінити на краще норми поведінки депутатів і відкритість Верховної Ради громадянському суспільству.#UAweekInEP

Опубліковано Volodymyr Groysman 28 лютого 2016 р.
Зараз ви читаєте новину «У Європі обговорюють, якою буде Верховна Рада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути