пʼятниця, 22 березня 2019 08:13

Справа Надії Савченко: нардеп рік провела у слідчому ізоляторі

Справа Надії Савченко: нардеп рік провела у слідчому ізоляторі
Надія Савченко перебуває у слідчих ізоляторах рік. Фото: Апостроф

Народного депутат Надію Савченко затримали рік тому, 22 березня 2018-го року. Підозру їй зачитали у приміщення Верховної Ради. Тоді, до ізолятора Служби безпеки вона зі слідчим йшла пішки. Сьогодні Надія перебуває у Лук'яніському СІЗО і чекає на суд. Рік вона провела у слідчих ізоляторах.

— Справу затягують штучно. Розуміють, що ніякого розвитку вона не має. Так само, 4 роки розглядають справу Єфремова (Олександра Єфремова затримали 2015-го року за посягання на територіальну цілісність, справу розглядають досі - gazeta.ua), - говорить голова громадської організації "Права справа" Дмитро Снєгірьов.

Чому за рік справа не просунулась?

Всі прекрасно розуміють, що доказова база, яка начебто присутня у справі Савченко, не достатня. Протягом року лунали заяви про можливість обміну Володимира Рубана, якого підозрюють разом із Савченко. Це був найкращий варіант. Рубан сам на це погоджувався.

Лунали заяви, що справа розглядатиметься за межами Києва. Це робиться, що відвернути увагу. Віддалити ЗМІ від висвітлення справи. Бо вона шита білими нитками, її робили під вибори. Однак того ефекту, на який розраховували ініціатори, вона не мала. Скоріше за все, готувався сценарій, який би дав поштовх арештовувати опозиційних політиків. Але в певний момент все пішло не так.

Доказової бази не достатньо. Важко уявити, щоб досвідчена людина, їхала з документом і печаткою ДНР через всю Україну, везла зброю. З іншого боку, не відомо, чому Рубан спокійно перейшов на український бік через лінію розмежування. Багато питань без відповідей.

Надію могли одразу притягнути до відповідальності після повернення з РФ. Але тоді цього не зробили. Які були причини?

Савченко йшла на вибори під першим номером у Батьківщині. Притягнення її до відповідальності за такою статтею - це іміджевий ударі по Тимошенко і партії. Цим, скоріше за все, обумовлена поява справи.

Тимошенко дистанціювалась від Савченко ще раніше до справи, коли та висувала у парламенті дурнуваті закони. Свого часу Надію приймали, вона була рукопотискана. А потім все різко змінилось саме на момент виборчих перегонів.

На що можемо очікувати далі із Савченко?

Думаю, що справу спустять на гальмах. Всі чекають вибори. Навіть щодо справи Мангера у прокуратурі відверто кажуть, що чекають на результати голосування. То відповідно і справа Савченко так само висить у повітрі.

Чекають закінчення президентсько-парламентських перегонів. Тоді будуть вирішувати ці питання. Бо вони заполітизовані. Є можливі сценарії, в тому числі, що Савченко вийде на свободу.

Справа заполітизована. Відсутність реального вироку і розвитку справи свідчить про те, що немає доказової бази. Скоріше за все, це чергова мильна бульбашка, яка лопне після закінчення президентських перегонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дають борщ з поганим м'ясом, у в'язнів від нього блювота - Надію Савченко повернули у столицю

Зараз всі суди відмовляються розглядати справу. Бояться?

Так. І до того ж це ще один із сценаріїв затягування розгляду. Якщо подивитись на справу Єфремова, то за 4 роки вона не дійшла до конкретики, йому продовжують термін ув'язнення на дві місяці. І так постійно.

Рано чи пізно це все одно має закінчуватись. Нам потрібно реформувати всі без винятку правоохоронні органи влади, зняти недоторканість суддів. Тоді зможемо казати, що у нас є незалежна суддівська гілка, а правоохоронні структури не заполітизовані, а виконують свої обов'язки згідно законів. Зараз вони виступають інструментом влади. Все залежить від політичних уподобань цих структур.

У Савченко є політичне майбутнє?

Скоріше за все ні. Її можуть спробувати використати як жертву політичного режиму або дати певні преференції. Все буде залежати від волі ляльководів.

Савченко підозрюють у підготовці замаху на життя президента, членів уряду, народних депутатів та повалення конституційного ладу. Вона нібито змовилась з ватажками псевдореспубліки ДНР та керівником організації "Офіцерський корпус" Володимиром Рубаном.

Два тижні Надія провела у Чернігівському суді. Там суд мав розглянути її справу, але судді взяли самовідвід. Справу скерували у Солом'янський районний суд міста Києва.

Зараз ви читаєте новину «Справа Надії Савченко: нардеп рік провела у слідчому ізоляторі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути