середа, 02 грудня 2020 12:38

Угорщина назвала "молитвою" свій гімн, який виконали депутати на Закарпатті

Угорщина назвала "молитвою" свій гімн, який виконали депутати на Закарпатті
Угорське посольство прокоментувало скандал з місцевими депутати.Фото:pixabay

Під час прийняття присяги депутати Сюртівської сільської об'єднаної територіальної громади співали не національний гімн Угорщини, а молитву угорців.

Про це угорське посольство повідомило "Європейській правді".

"Особа, яка зробила запис і опублікувала його з очевидно недоброзичливою метою, є членом родини політика, що зазнав поразки на виборах. Вона навмисно не записала державний гімн України, який пролунав наприкінці сесії. Тільки після цього присутні заспівали національну молитву угорців, якій декілька сотень років, і яка згодом стала державним гімном Угорщини", - йдеться у заяві.

Посольство пояснює, що ця молитва є частиною культурної спадщини та самобутності угорців, які живуть у будь-якій точці світу, подібно до угорських національних кольорів - червоно-біло-зеленого. Вони зберігаються та використовуються угорськими громадами у всьому світі не як символ Угорщини, а як символ належності до угорської нації, як це має місце з угорцями, які проживають в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обшуки на Закарпатті: Угорщина поскаржилась у НАТО

Видання зазначає, що гімн, "якому декілька сотень років", написаний 1823 року угорським поетом Ференцем Кельчеї.
Угорське посольство посилається на статтю 6 Закону України "Про національні меншини в Україні", прийнятого 1992-го, яка гарантує використання національних символів для цих меншин.

"Це стало можливим завдяки такому зразковому та сучасному законодавчому положенню. Десятиліттями спостерігається практика, згідно з якою в поселеннях, де проживають угорці, присутні угорські національні кольори, а під час урочистостей лунає національна молитва. Ми сподіваємось, що ця прекрасна та високо цінована традиція поваги до різних національностей і меншинної ідентичності буде безперешкодно продовжуватися в Україні", - зазначили в повідомленні.

Депутати Сюртівської об'єднаної територіальної громади з головою ОТГ після присяги нібито співали угорський гімн. На опублікованих кадрах видно, як депутати справді співають гімн сусідньої держави. За інформацією автора відео, інцидент стався ще 21 листопада - у День гідності і свободи.

Служба безпеки України перевіряє інформацію.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина назвала "молитвою" свій гімн, який виконали депутати на Закарпатті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути