пʼятниця, 09 травня 2014 14:05

"Зараз у нас немає держави" - Юрій Бутусов

"Зараз у нас немає держави" - Юрій Бутусов
Фото: gazeta.ua

В теперішніх українських реаліях не можна зробити так, щоб усі чиновники працювали чесно.

Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив журналіст Юрій Бутусов.

"Зараз у нас немає держави. Є вивіска, кабінет, рахунок за комунальні послуги. Є команда опричників, яка у великому шматку сиру прогризає ходи. Але це не люди, які можуть взяти ніж і чітко відрізати. Не можна вимагати, щоб були чесні чиновники. Як сам чесний чиновник може зупинити контрабанду, наприклад? В наших умовах на існуючій нормативній базі на 100% зупинити контрабанду - неможливо. Навіть якщо всі чиновники будуть дуже чесні", - вважає він.

Бутусов вважає, що провести реформи так, як це зробила свого часу Грузія, зараз ми також не можемо.

"Потрібно змінити склад усієї митниці, а це - 20 тисяч осіб. Хтось має написати бізнес-план, набрати нових освічених людей. У Грузії Саакашвілі це зробив системно: закрив митницю і два місяці у країні взагалі нічого не розмитнювалось. Не отримували гроші у бюджет. Але цей час використали, щоб всіх звільнити, набрати нових і навчити їх працювати. Оце реформа. Та, на жаль, в Україні таким чином не можна це зробити. Бо Україна - більш потужна в економічному плані держава. Якщо зупинимо експортно-імпортні операції, то цю владу зметуть через тиждень. Тому нічого не можна зупиняти, а все робити на ходу. Треба знайти кошти, щоб навчити хоча б 10 тисяч чесних митників, 20 тисяч чесних прикордонників і хоча б 3 тисячі чесних співробітників СБУ та ще стільки ж - податківців. Потім - формування нової нормативної бази, яким чином вони мають працювати. І вже тоді - отримати десь кредити під цю програму", - наголосив журналіст.

Повну версію інтерв'ю читайте в журналі "Країна" від 8 травня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз у нас немає держави" - Юрій Бутусов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути