четвер, 22 червня 2017 12:03

Рада підтримала обрання Конституційного суду за конкурсом

Рада підтримала обрання Конституційного суду за конкурсом
Верховна Рада прийняла за основу проект закону про Конституційний суд. Фото: відкриті джерела

Верховна Рада ухвалила за основу проект закону про Конституційний суд.

У першому читанні ініціативу підтримав 231 народний депутат, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з проектом закону, до складу Конституційного суду входять 18 суддів: по 6 суддів призначають президент, Верховна Рада і з'їзд суддів.

В складі Конституційного суду діятимуть Велика палата, 2 сенати і 6 колегій.

Формами звернення до Конституційного суду є конституційне подання, конституційне звернення і конституційна скарга.

Конституційною скаргою буде клопотання про перевірку на відповідність Конституції закону або його окремих положень, що застосований в остаточному судовому рішенні. У разі прийняття проекту закону, звертатися зі скаргами зможуть особи, які вважають, що застосований в остаточному судовому рішенні в їх справі закон або його положення, суперечать основному закону.

Автори ініціативи пропонують, щоб суддів призначали на 9 років без можливості повторного призначення. Передбачають, що кандидатів у судді Конституційного суду відбиратимуть на конкурсній основі. Конкурсні комісії формуватимуть органи, які призначають суддів. На суддів поширюватиметься закон про державну службу.

Суддею Конституційного суду зможе бути громадянин України, який володіє державною мовою, який на день призначення досяг 40 років, з вищою юридичною освітою і стажем професійної діяльності не менш як 15 років. Крім того, закон передбачає відбір суддів на конкурсній основі.

Повноваження судді припиняються після досягнення ним 70 років. Припинятиме повноваження суддів суд.

Посадовий оклад судді Конституційного суду встановлюватиметься в розмірі окладу судді Верховного суду. Винагороду судді становитиме посадовий оклад та доплата за перебування на адміністративній посаді в цій судовій інстанції.

Під час обговорення законодавчої ініціативи деякі народні депутати обурювалися тим, що документ розглядають на поточній сесії, адже аналогічний закон раніше відхиляли, і називали це порушенням регламенту Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді знову заговорили про відставку Луценка

8 червня народні депутати відмовилися підтримати в першому читанні даний законопроект №6427-д і направили його на повторне перше читання.

12 квітня парламент відхилив законопроект про Конституційний суд (№5336-1). Стаття 107 регламенту передбачає, що відхилений законопроект або законопроект, який повторює його за суттю, не можуть внести на поточній та наступній за нею позачерговій сесіях парламенту відповідного скликання.

Зараз ви читаєте новину «Рада підтримала обрання Конституційного суду за конкурсом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути