пʼятниця, 18 червня 2021 17:42

Путін і Байден говорили один про одного як про ворогів - експерт

Путін і Байден говорили один про одного як про ворогів - експерт
Олег Саакян: "Щодо України жодної зради не відбулося. Та й відбутися не могло, враховуючи двопартійну підтримку України у Конгресі США". Фото: Gazeta.ua

Зустріч президента США Джозефа Байдена з главою РФ Володимиром Путіним не свідчить про потеплішання відносин сторін, а лише чіткіше окреслила геополітичні правила гри. Зближення з Росією для Байдена небажане й небезпечне. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів політолог Олег Саакян.

"Зустріч двох лідерів тривала менше часу, ніж було заплановано. Тобто жвавої дискусії не вийшло, – резюмує він. – І судячи з того, що пресконференції були окремо, і те, що низка акцентів Путіна й Байдена різняться, зрозуміло, що сторони не домовилися до чогось конкретного, а лише визначили, як вони домовлятимуться надалі. Тим більше, що зустріч відбувалася в широкому форматі, а не віч-на-віч, зовнішньополітичні й інші відомства тепер мають узгоджувати між собою результати переговорів і виводити щось конкретне".

Путін прагне вийти з зовнішньополітичної напівізоляції – окреслив ціль глави Кремля політолог.

"Ця потреба випливає й із внутрішнього контексту, а саме з прийдешніх виборів, і зовнішнього – взаємин із Китаєм, де Росії необхідне визнання її Заходом як значної фігури на світовій шахівниці, щоб зменшувати асиметричність у російсько-китайських відносинах", – каже Саакян.

У свою чергу, для Сполучених Штатів було важливо окреслити, які правила гри вони бачать і запрограмувати певну узгодженість і прогнозованість щодо відносин із РФ, додає політолог.

"Ці тактичні цілі лідери досягли, а більше сподівань і не було. І Штати, і Росія розуміли, що домовитися на цій зустрічі ні про що не зможуть, окрім як про подальшу дискусію. Що вже чимало", – вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін з Байденом обговорили війну на Донбасі та вступ України в НАТО

Україна не втратить підтримку Сполучених Штатів. У цьому насамперед зацікавлений американський Конгрес, стверджує Олег Саакян.

"Щодо України жодної зради не відбулося. Та й відбутися не могло, зважаючи на двопартійну підтримку України в Конгресі США й непрості відносини між Байденом і парламентом. Тому будь-які дії Байдена щодо зближення з Росією за рахунок України матимуть для нього негативні наслідки, внутрішні й зовнішні. Якщо США не триматимуть під контролем ситуацію з Україною – низка союзників може засумніватися в головній безпековій ролі самих Сполучених Штатів".

Лідери Сполучених Штатів і Росії не могли домовитись про щось щодо України, не врахувавши інтереси Києва, підсумовує політолог: "Це неможливо, по-перше, через електоральну ризикованість для самого Байдена. По-друге, через невідповідність цього стратегічним інтересам США".

З виступу Путіна на пресконференції після зустрічі можна зробити висновок, що обговорювали питання українського кордону.

"Вочевидь, Байден говорив про відновлення контролю наших прикордонних сил над українсько-російською ділянкою кордону. Також він наголосив, що територіальна цілісність України є непорушною", – нагадав експерт.

Він назвав ще один важливий меседж, котрий безпосередньо стосується безпекової ситуації навколо України: "І Байден, і Путін у своїх промовах говорили один про одного як про ворогів. Просто ворог має бути прогнозованим і з ним треба визначити певні правила гри".

США не скасовуватимуть і не послаблюватимуть санкції проти Росії, які запроваджені через агресію проти України. Президент США Джо Байден сказав про це президенту РФ Володимиру Путіну під час саміту в Женеві. Також президент США назвав Україну країною, щодо якої Вашингтон має великі розбіжності з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Путін і Байден говорили один про одного як про ворогів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути