Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2024 19:04

Правління "Укренерго" треба зобовʼязати декларувати доходи - Корольчук

Правління "Укренерго" треба зобовʼязати декларувати доходи - Корольчук
Витрати керівництва НЕК "Укренерго" мають бути відкритими для суспільства та контролюючих органів. Фото: Економічна правда

Витрати керівництва НЕК "Укренерго" на чолі з Володимиром Кудрицьким мають бути відкритими для суспільства та контролюючих органів. Наразі члени правління компанії відмовляються надавати журналістам інформацію про свої доходи "поосібно" та витрачають значні кошти на придбання елітної нерухомості.

Про це написав експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у своєму блозі на сайті Gordon.ua, передає "Фокус".

Експерт звернув увагу на те, що 2019 року за ініціавтивою Кабміну правління "Укренерго" було звільнене від обов'язкового декларування доходів.

"Відповідне рішення було успішно пролобійоване у 2019 році, коли Кабмін вирішив реорганізувати державне підприємство "Укренерго", перетворивши його на приватне акціонерне товариство з мажоритарним акціонером в особі Міністерства енергетики. Суть залишилась така сама - компанія в обох варіантах належить державі, але тепер "Укренерго" перетворилося на суб'єкт приватного права, а тому його топменеджери випали із переліку держслужбовців, які за законом зобов'язані декларувати свій майновий стан. Тому остання декларація керівників "Укренерго", зокрема Кудрицького, датується 2019 роком", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи хочуть знизити зарплату керівникам апаратів ВР

За його словами, через відсутність обов'язкового декларування керівництво державної компанії відмовляється надавати журналістам точну інформацію щодо своїх доходів. При цьому сумарно доходи правління "Укренерго" в окремі місяці перевищують 8 млн грн.

"У квітні цього року 4 члена правління, включаючи голову "Укренерго" Кудрицького, розділили між собою 8,5 мільйони гривень зарплатні та інших виплат. Скільки з цієї суми отримав Кудрицький - невідомо, бо на журналістський запит від ЗМІ "Укренерго" відповідало, що закон не зобов'язує їх розкривати зарплати "поосібно", - написав Корольчук.

Також експерт звернув увагу на нещодавні повідомлення у ЗМІ, згідно з якими родина голови НЕК "Укренерго" Кудрицького стала власником земельної ділянки у Києві.

"Розслідування OSINT-проєкт Blackosintbox про "справи побутові" Кудрицького є більш ніж показовим. Можете читати і робити висновки. Словом, Кудрицький все зробив так, як не люблять наші партнери у Євросоюзі та США. Але чомусь його за це ніхто не звільняє", - зазначив енергетичний експерт.

На думку експерта Інституту енергетичних досліджень, Кабінет міністрів повинен повернути обов'язкове декларування для керівництва НЕК "Укренерго".

"Вважаю, що владі необхідно звернути увагу на "витівки Кудрицького". А прем'єр Денис Шмигаль та міністр Герман Галущенко мають ініціювати питання повернення обов'язкового декларування доходів та статків для "Укренерго". З огляду на мільярдні оборудки навколо компанії та діяльність її керівництва, необхідність цього назріла і перезріла", - резюмував Корольчук.

У розпал енергетичної кризи правління НЕК "Укренерго" продовжує отримувати величезні зарплати. Про це із посиланням на офіційну звітність "Укренерго" заявив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Політолог звернув увагу, що у поточному році витрати на утримання правління НЕК зросли, а у квітні 2024 року перевищили 8,5 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Правління "Укренерго" треба зобовʼязати декларувати доходи - Корольчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути