Ексклюзиви
понеділок, 17 червня 2024 21:00

Подразник для Байдена. Дональд Трамп маніпулює допомогою Україні та слідкує за реакцією виборців

Подразник для Байдена. Дональд Трамп маніпулює допомогою Україні та слідкує за реакцією виборців
Фото: eastnews.ua

Тема України залишається однією з ключових у передвиборчій кампанії в США, потенційні кандидати піднімають ставки та дедалі більше нагнітають емоції. Gazeta.ua розказує про останні заяви Дональда Трампа та Джо Байдена.

"Я це владнаю"

15 червня, коли у швейцарському Бюргенштоці відбувалося перше пленарне засідання Глобального саміту миру, у Детройті (США) вирував передвиборчий мітинг Дональда Трампа. Екс-президент Сполучених Штатів Америки заявив, що владнає "це питання" (допомогу Україні, - Gazeta.ua), ще до того, як переступить поріг овального кабінету Білого дому в якості чинного президента. За словами Трампа, Володимир Зеленський є "найвидатнішим торговцем усіх часів", бо кожного разу, відвідуючи США, отримує по 60 мільярдів доларів, а як повернеться додому, то каже, що йому треба ще 60 мільярдів.

Трамп не згадав ще 1,5 мільярди від віце-президентки Камали Харріс як допомогу на відбудову енергетики України просто тому, що не встиг дізнатися про це.

Уявлення, як Трамп "розбереться" з допомогою Україні, дав прем'єр Угорщини Віктор Орбан: навесні 2024 року він припустив, що той припинить фінансову підтримку нашої країни.

Соратники Трампа заповзялися пояснити сенс сказаного їхнім лідером у червні. Виявилося, це зовсім не те, що березневі тези.

"Не так зрозуміли"

Екс -президент підтримує українську державність, наголосив сенатор-республіканець Том Коттон, та вважає за необхідне стимулювати європейських союзників до активніших дій у цьому напрямку, бо вони "35 років безкоштовно користувалися американською військовою міццю" . Крім того, зазначив сенатор, доцільно розібратися у першопричинах протистояння, котра полягає у пасивності демократів.

"Я помітив, що Путін вторгається в Україну тоді, коли президентом є демократ. Фактично, зброя, котрою Київ давав відсіч у перші дні війни, та, яку надіслав Трамп, а Барак Обама та Джо Байден відмовилися направити. Але ми всі хочемо повернення до миру і стабільності", - нагадав Коттон і зв'язав агресію Путіна з виводом військ з Афганістану. Натомість запевнив, що Трамп підтримує боротьбу України з агресором.

Відповідь Детройту - з Голівуду

Що насправді підтримує Трамп, розклав по полицях і його вірогідний конкурент, чинний президент США Джо Байден під час свого виступу у Голівуді, заради якого пропустив Глобальний саміт миру. На його думку, експрезидент хоче абсолютної влади, заради чого він здатен порушити баланс стримувань і противаг, який є підвалиною непорушності демократії у Сполучених Штатах. Наприклад, призначить "своїх" до Верховного суду США, чи порушить баланс, або, "якщо не виграє, то, буквально каже, що буде кровопролиття", - пояснив Байден. Інший експрезидент США Барак Обама, котрий теж брав участь у мітингу, заявив - такі заяви не просто обурюють, а й насторожують, особливо з огляду на 6 січня, коли трампісти штурмували Капітолій. Трамп рветься до абсолютної влади, переконаний він.

Без підказок і тез

Тим часом потенційні конкуренти погодили умови дебатів 27 червня 2024 року, - повідомляє CNN. Зокрема, захід тривалістю 90 хвилин відбудеться у студії без аудиторії, включатиме дві рекламні паузи, під час яких співробітники передвиборчих штабів не зможуть спілкуватися зі своїми кандидатами, жодних заготовок і тез, чергу на виступ визначить жереб. Кандидатам дозволено мати при собі пляшку води, чистий блокнот і ручку.

Спостерігачі відзначають, що цієї передвиборчої кампанії дебати між вірогідними основними кандидатами розпочнуться зарано, а умови доволі суворі.

В очікуванні дійства передвиборчі штаби дошкуляють один одному. Трампісти натякали на поганий стан здоров'я Байдена, і його нібито дивну поведінку на зустрічі G7 та зростання цін, а у Байдена кажуть про складнощі Трампового характеру. Один з аргументів технологів чинного президента такий: Дональд помститься всім та "переграє" минуле.

Серйозні речі

За лаштунками публічних виступів розгортаються найбільш значущі для України процеси у США.

Перший. Боротьба за голоси чорношкірих виборців Америки. За даними останнього (16 червня) ексклюзивного опитування USA Today афроамериканців у Пенсильванії та Мічигані, Джо Байден втрачає підтримку більш ніж на 20% порівняно з 2020 роком, але Дональд Трамп не може скористатися цим (всього +6% порівняно з 2020 роком) через високий антирейтинг, який у півтора рази вищий, ніж у чинного президента. Респонденти вказували на помилки та стан здоров'я Байдена як основну причину відмови голосувати за нього. Що ж до Трампа, його риторика більше імпонує чорношкірим чоловікам, але обвинувальний вирок - відлякує всіх. Не допомагає навіть намір запросити чорношкірого віце-президента. А от українська тема "грає". Тому вислови можуть бути епатажним, але не вони визначатимуть політику Білого дому після виборів. Тим не менш, саме зараз ця політика закладається: обидва кандидати вкидають тези, відстежують реакцію та корегують майбутні треки по російській війні в Україні. До слова, серед чорношкірих виборців, опитаних у рамках даного дослідження, зросли симпатії до альтернативних кандидатів (порівняно з 2020 роком з 1% до 15%).

Другий. Чинний президент Джо Байден закладає рамки по українському питанню, за які Трампу, у разі перемоги, буде складно вийти. Є закони про фінансову та збройну допомогу Україні для оборони. Скасувати їх буде проблемно, оскільки частина республіканців проголосували "за". Утім, можна завести виділення коштів під перевірки та зволікати. От, наприклад, зброя, обіцяна Вашингтоном Україні у квітні, досі у дорозі, - розповів заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк. Зі свого боку й Володимир Зеленський на підсумковій прес-конференції Глобального саміту миру поскаржився, що американська допомога надзвичайно важлива, але її не достатньо для перемоги над Росією. Ситуація складна, якщо у НАТО взяли "під себе" виділення допомоги Україні, щоб її не припинив Дональд Трамп.

Бінарне незадоволення

Тренд на відмову підтримувати одного з вірогідних двох кандидатів, який помічений в опитуваннях чорношкірих виборців США, має вияв і в опитуваннях усіх американців. За останніми даними, Байден відстає від Трампа на 1%, але збільшуются антирейтинги двох кандидатів. Натомість респонденти засвідчують бажання проголосувати за третього. Це означає, що просте опонування у форматі "так" або "ні" не влаштовує значну кількість опитаних. Вочевидь, якщо Трамп хоче мати матч-реванш із Байденом, йому доведеться корегувати свою позицію по багатьох важливих для американців питаннях. Але одне з небагатьох, де він має ширший простір для маневру, ніж Байден, це Україна. Тому він закидає провокативні тези щоб відслідкувати реакцію. Відомо, що наприкінці минулого тижня Трамп зустрічався з впливовими республіканцями і, зокрема, цікавився, чи може хтось назвати вигоди від перемоги України. У нас експерти переважно негативно сприйняли цю новину, хоча насправді у ній є і позитив: якщо Дональд Трамп, котрий чудово розуміється на процедурах та зацікавлений у підтримці соратників, обговорює з ними українське питання, значить, більшість у партії якраз проти його різких заяв. І Трамп заздалегідь прораховує сценарій перемоги України, в яку, можливо, готовий "вкластися", якщо переможе на виборах.

Утім, кампанія у США триває і участь американців у протистоянні диктатурі Путіна є настільки глибокою, що спроби зняти з порядку денного Україну виявляються марними.

Зараз ви читаєте новину «Подразник для Байдена. Дональд Трамп маніпулює допомогою Україні та слідкує за реакцією виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути