понеділок, 12 червня 2017 11:23

"Каша в наших головах" - Пинзеник зруйнував міф про безоплатну медицину

"Каша в наших головах" - Пинзеник зруйнував міф про безоплатну медицину
Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник: "Нав'язувана нам політика "безоплатності" реально обходиться всім багатократною платністю". Фото: gordonua.com

Українці живуть міфом про безоплатну медицину, який насаджують українські політики.

Про це у Facebook написав народний депутат, колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник.

"Уже чверть століття ми живемо в якісно іншій системі координат. Час немалий. Та багато міфів старої системи ніяк не залишать нас. Вони і далі насаджуються абсолютною більшістю українських політиків, а тому (і це набагато гірше) продовжують панувати в наших головах.

Один з таких міфів – це міф про безоплатність медицини, освіти та інших сфер. Змінилося тільки одне: раніше ми дякували партії за цю безоплатність, а зараз – державі. На жаль, ця, м'яко кажучи, неправильна ідеологія безоплатності зафіксована в нашій Конституції...

... Кашу в наших головах, напевно, робить наступна обставина. Коли ми купуємо хліб, то розуміємо, за що платимо. Насправді, крім очевидної і зрозумілої оплати хліба, ми водночас платимо й за багато чого іншого, абсолютно не пов'язаного з хлібом, наприклад, за освіту, медицину, оборону та інше. Бо крім ціни хліба ми, громадяни, ще сплачуємо ПДВ, а точніше сплачуємо через цей податок уже згадані "безоплатні" послуги. Тільки, купуючи хліб, ми розуміємо, що платимо тим, хто на всіх ланках виробляв цей хліб.

Сплачуючи ПДВ чи інші податки, ми не знаємо, на які цілі в кінцевому рахунку підуть наші гривні. Бо така природа бюджету. Це кошик, а ще простіше – "общак" усієї української громади.

Дана обставина (відсутності прямої прив'язки оплати) не змінює суті. Бо не буває нічого безоплатного. За все треба платити. Усім. І всі громадяни України завжди це робили і роблять. Минулого, 2016 року, кожен з нас заплатив тільки 5,5 тисячі гривень ПДВ. До речі, це більше, ніж прибуткового податку – в середньому 3,3 тисячі гривень на людину.

Нав'язувана нам політика "безоплатності" реально обходиться всім багатократною платністю. Перший раз ми платимо за "безоплатну" медицину, сплачуючи податки. Другий раз платимо, коли чиновник знаходить схеми, як дорожче купити ліки чи отримати відкати на будівництві лікарні або школи. Ці гроші йдуть у чиїсь кишені, минаючи медицину, хоча у звітності проходять як видатки на медицину. Третій раз ми платимо під час візиту до лікаря системи "безоплатної" медицини", - пояснює нардеп.

Водночас Пинзеник додав, що пропонована медреформа не передбачає "фундаментального демонтажу системи та відмови від бюджетного фінансування".

"Такий демонтаж потребує передусім "промивки" наших мізків. І в першу чергу в тих, кого ми уповноважуємо приймати рішення", - зауважив екс-міністр фінансів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Може найняти поляків або литовців?" - Пинзеник про захмарні зарплати українським суддям

У четвер, 8 червня, Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроект медреформи в частині державних фінансових гарантій надання медпослуг.

Зараз ви читаєте новину «"Каша в наших головах" - Пинзеник зруйнував міф про безоплатну медицину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути